Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fick nog av snattare - hängde ut tjuvarna på nätet

Butiksägaren tröttnade på stölderna och la ut en bild på Facebook för att få fatt på tjuvarna. Efter tips hittade polisen gärningsmännen och ett stöldgods till ett värde av över 100 000 kronor. Trots att Eleonor Ahlgrens efterlysning kan vara olaglig välkomnas den av polisen.

Eleonor Ahlgren äger klädbutiken Ellas Garderob i Herrljunga. Just denna dag, den andra augusti, var hon inte på plats. Hon fick ett meddelande av en kund som skrev att två män varit inne i butiken och stoppat en väska full med kläder utan att betala.

Kassörskan som jobbade såg inte vad som hände, men vittnet följde efter männen ut ur butiken och fotograferade dem med mobilen.

– Man blir arg, frustrerad och ledsen. Jag jobbar så hårt för att det ska gå runt. Det är så nonchalant av dem. De tar min lön och mina pengar när de stjäl, säger Eleonor Ahlgren.

LÄS MER: Experten: Uthängning på nätet kan vara förtal

Först hade hon tänkt strunta i att anmäla händelsen till polisen men ändrade sig sedan efter påtryckningar från omgivningen. Butiken har tidigare utsatts för stölder men hon upplever att en anmälan sällan leder någon vart.

– Jag har haft butiken i sex år och det har aldrig lett till något. Det är ord som står mot ord. De säger att de tänkt betala och det saknas bevis. Det är klart man blir besviken när det dimper ner ett brev där det står att ärendet är nedlagt.

Bytte taktik

Denna gång valde hon en ny taktik och publicerade bilderna på sin Facebooksida. Sedan dess har inlägget delats nästan 3 600 gånger och hon har fått in massvis med tips.

– Jag blev helt nedbombad. Folk ringde in och hörde av sig, de skickade meddelanden och ville hjälpa till.

Och hennes efterlysning har gett resultat. Genom att inlägget spred sig lyckades hon varna andra som höll ögonen öppna för de misstänkta brottslingarna. Och i torsdags häktades två män misstänkta för stöld från flera platser i länet. Polisen tror att det kan vara samma män som besökt Ellas Garderob utan att betala för sig. På fotografier de tagit del av ses männen ha samma utstyrsel även på andra orter.

– Genom Eleonor fick vi tips som kunde härledas till en bil vi fann på en adress i Vara kommun. Där hittade vi en hel del stöldgods, säger Pernilla Linder, inspektör vid polisen i Skara.

Vid en husrannsakan på adressen hittades bland annat cyklar till ett värde av 104 000 kronor, men också en mängd andra saker som de ännu inte hunnit gå igenom. Pernilla Linder berättar att hon aldrig tidigare varit med om att tips från Facebook lett till ett gripande.

Vad tänker du om att folk lägger ut egna efterlysningar på nätet?

– Alla tips är bra, men man ska vara försiktig om man lägger ut bilder på nätet. I de fall det leder till något bra är det positivt, men det ska inte vara meningen att hänga ut någon. Det kan ju gå illa också.

Eleonor Ahlgren är medveten om att hennes efterlysning skulle kunna vara förtal. Hon blev varnad av en bekant som blivit anmäld för förtal efter en liknande händelse. Därför var hon noga med hur hon formulerade sig i samband med att hon la upp bilderna. I stället för att skriva att männen var tjuvar skrev hon att de glömt betala.

– De tankar jag hade i huvudet skrev jag inte ner. Jag var så himla arg men jag visste om risken med förtal och var tvungen att lägga band på mig.

– Om man gör det på rätt sätt och inte använder hårda ord tycker jag det är okej.

Hon berättar att hon i framtiden skulle kunna använda sig av samma metod om hennes butik utsätts för stöld igen. Och hon upplever att polisen varit väldigt tacksamma över att hon kunnat hjälpa till.

– Jag skulle helt klart göra det igen. Jag tror det vore bra om polisen och allmänheten samarbetade mer, de kan inte göra allt själva.