Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fi-samarbete i Göteborg har kraschat

Feministiskt initiativ hoppar av det rödgrönrosa styret i Göteborg. Frågan om ensamkommande fällde avgörandet.

Sedan valet 2014 har Fi varit en del av ett rödgrönrosa minoritetsstyre i Göteborg. Men nu väljer partiet att hoppa av.

I de pågående budgetförhandlingarna drev Fi kravet på att pengar skulle avsättas för att garantera trygghet och skolgång för ensamkommande som fyller 18 år eller får sin ålder uppskriven och anses som myndiga.

– Det här är en avgörande fråga för oss och det har vi varit öppna med hela tiden, säger Stina Svensson, FI:s gruppledare i kommunfullmäktige.

Tycker likadant

I sakfrågan har Miljöpartiet och Vänstern samma syn som Fi och tidigare under onsdagen gick de tre partierna ut i ett gemensamt pressmeddelande där de uppmanade fler att "trycka på" samarbetspartnern S om ensamkommande: "Socialdemokraterna fortsätter att vägra ta ansvar för ensamkommande. Vi förstår inte hur S står ut", skriver de i sitt pressmeddelande.

– Det är en så viktig fråga. Det handlar om ungdomar som riskerar att dö, några har till och med redan dött, säger Stina Svensson.

I praktiken kommer sannolikt Fi:s avhopp inte betyda särskilt mycket. Majoritetsförhållandena i fullmäktige påverkas inte och partiet kommer ändå vara en del i budgetsamarbetet, i och med att man redan enats om vissa frågor.

Under resten av mandatperioden kommer Fi att verka som ett enskilt parti i fullmäktige.

Daniel Bernmar, kommunalråd (V), säger att han delar Feministiskt initiativs uppfattning att Göteborg borde göra mer för de ensamkommande och att han har respekt för att FI väljer att lämna det rödgrönrosa styret.

– Men vi är glada att de fortsätter vara en del av budgetsamarbetet, säger han.

Ni har valt att stanna kvar?

– Vi är inte beredda att lämna ifrån oss makten till borgarna och Sverigedemokraterna. Jag tror inte att det varit bättre.

Vad tror du att Fi:s avhopp betyder för resten av mandatperioden?

– Jag är övertygad att den värdegemenskap vi har möjliggör att vi tillsammans fortsätter jobba för ett jämlikt Göteborg, säger han.

Beklagar utvecklingen

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) beklagar Fi:s avhopp, men säger att det trots allt var ganska väntat. Att den här frågan hade den tyngden hade de varit tydliga med.

– De klev av i god ton. Vi är inte ovänner på något sätt. Jag har stor respekt för Fi, men det betyder inte att man är ense i alla sakfrågor.

Det pressmeddelande de andra skickade med uppmaningen att sätta press på er – gör man så i ett samarbete?

– Ja, det kan man undra. Men jag tycker inte att det är jättedramatiskt, de driver sina frågor. Vi har gjort upp om en budget och jag gör bedömningen att vi fortsätter samarbeta. Dock inte i de här frågorna.

Gnisslar samarbetet även med MP och V?

– Det är klart att den här frågan inte är lätt. Det finns inget skäl att dölja det, men jag tycker inte att det skaver värre än att vi kan samverka framgent. Vi har försökt att förhandla, men här kom vi inte överens.

Varför kan ni inte gå dem till mötes i den här frågan?

– Vi har valt att lyssna på juridiken. När ungdomar blir myndiga går de över från det kommunala ansvaret till migrationsverket. Det kan låta krasst, men vi följer de reglerna. Det är den hållning vi har.