Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Festyra i London

Hundratusentals människor började köa med spänd förväntan redan tidigt på fredagsmorgonen längs kortegevägen och gatorna runt Westminster Abbey i London inför årets kungliga bröllop.

Och medan prins Williams och Kate Middletons väntan nu snabbt närmade sig sitt slut tog människor plats vid storbildsskärmarna på Trafalgar Square och i Hyde Park. Många hade tältat i flera dygn för att få bra platser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vädret i London var på fredagsmorgonen mulet, litet rått i luften, men det var uppehåll. Folk har garderat sig med regnkläder och paraplyer.


Champagne

I trappan ner mot Nelsonstatyn på Trafalgar Square satt ett gäng tjejkompisar - alla prydda med prinsesstiaror - som kört hela vägen upp till London från Portsmouth kvällen före.

–Vi hade först tänkt följa ceremonin från Hyde Park men hoppas att kunna ta oss härifrån för att se kortegen på närmare håll när de är på väg till Buckingham Palace, säger en av dem.

Medan tjejerna svingar sina champagneglas inflikar en av dem:

– De är alla mina brudtärnor. Jag och min pojkvän förlovade oss en vecka före William och Kate. Vi är här för att få litet tips.

Redan vid niotiden, brittisk tid, börjar gästerna anlända till Westminster Abbey, en kyrka som har tusenåriga anor. Sist av alla anländer den som kommit att bli huvudpersonen framför alla. Kate Middleton, eller Catherine som hon kallas officiellt, väntas komma lagom till vigseln klockan 11 lokal tid. Bilen hon körs i, en Rolls-Royce Phantom VI, attackerades under studentprotesterna i december men har renoverats sedan dess.

En allé av lönnar kantar brudens väg upp till altaret. Blommorna som smyckar kyrkan kommer efteråt att skänkas till välgörenhetsorganisationer.


Mot Buckingham
En timme och en kvart senare väntas brudparet påbörja resan mot Buckingham Palace där drottningen håller champagnemottagning. Så fort ekipaget passerat längs paradgatan the Mall släpps avspärrningarna så att människor får chans att ta sig fram till slottet och se brudparet komma ut på balkongen och kyssas.

Sedan återstår att se om programmet håller. Enligt vadslagningsfirman Ladbrokes, som också funnits på plats utanför Westminster Abbey de senaste dagarna, ger det inga pengar tillbaka om Kate är sen till kyrkan.

Nya titlar
Prins William blev på bröllopsdagen utsedd till hertig av Cambridge, en titel han förlänades av drottning Elizabeth II, och Kate Middleton kommer att bli hertiginna av Cambridge när de två har gift sig, meddelar Buckingham Palace.

William får även fler titlar. "Drottningen har i dag haft nöjet att tilldela prins William av Wales ett hertigdöme. Hans titlar kommer att vara hertig av Cambridge, greve av Strathearn och baron Carrickfergus", meddelade hovet.

Kungliga brudgummar får enligt traditionen minst en titel på sin bröllopsdag. Den senaste hertigen av Cambridge var prins George (1819–1904), barnbarn till kung George III.

Smyckad kyrka
Vid halv tio svensk tid – två och en halv timme före bröllopsceremonin – öppnades portarna till Westminster Abbey. Några av de 1 900 inbjudna gästerna började strömma in.
Denna Storbritanniens kanske mest kända kyrkobyggnad har dagen till ära smyckats med meterhöga lönnträd. Träden kantar brudens väg upp till altaret. Bland gästerna finns kronprinsessan Victoria med prins Daniel, en annan Victoria, Beckham, med make David samt Elton John.

Bland de mera ovanliga gäster återfinns brevbäraren, slaktaren och pubägaren från trakten kring bruden Kates lilla hemby Bucklebury, tio mil väster om London.

De flesta britter har fått ledigt på bröllopsdagen och dessutom är det helgdag på måndag. Många njuter av fyradagarsledigheten och en av de mest populära souvenirerna som funnits att köpa inför bröllopet är en tallrik i de brittiska färgerna med budskapet "Thanks for the day off" (Tack för den lediga dagen).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.