Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fem skriver om sin samtid

Hallå ... Öllegård Goulos, som har regisserat och bearbetat pjäsen 100 000 skattefritt som har premiär på Angeredsteatern i dag.
Berätta om föreställningen!
- Det är ett projekt där teatern sökte folk som ville skriva om sin samtid. Vi fick cirka 60 svar, av dessa utsågs fem personer; Jonathan Lehtonen, Mirjana Rakulic Feldt, Elmira Arikan, Enver Ramirez och Greta Sifrer, att skriva för teatern. Mentor blev dramatikern och regissören Mattias Andersson.
Vilka är de här fem dramatikerna?
- När de kom till teatern var de mellan 19 och 29 år. De hade alla skrivit för skrivbordslådan men hade också andra erfarenheter från skrivandet. Teatern tyckte att de hade en personlig röst, en egen ton.
Vad handlar 100 000 skattefritt om?
- 100 000 skattefritt innehåller fem pjäser som jag har klippt ihop till en föreställning. Det gick att göra eftersom alla texterna tilldrar sig i nutid och utspelar sig i samma bostadsområde. De tolv rollfigurerna har en sak gemensamt: de har ont om pengar. Texterna berör på olika sätt att rollfigurerna har svårt att ändra sin situation och att pengar har en stor betydelse.
Dramatikerna har skrivit utifrån temat Det nya Sverige. Varför valde ni just det temat?
- När man talar om sådana begrepp så handlar det ofta om platser som Angered. Med förort menar man alltid platser där låginkomsttagare bor. Men segregationen är ett problem på båda sidorna av stan. Jag som är uppvuxen i en rikemansförort, som ligger norr om Stockholm, kan känna att invånarna där har ganska dålig koll på hur det svenska samhället ser ut, de skulle också behöva integreras mer.
Vilken publik vänder ni er till?
- Det roligaste vore om tioåringen, storebror, mamma, pappa, farmor, farfar och gammelmormor kunde komma tillsammans. Teater är en social mötesplats och det är ett allmänt rum dit alla är välkomna.
Jenny Björnulfson
031-62 46 68 [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.