Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fem bergsklättrare har dött och en har allvarligt skadad i en olycka i alpkedjan Zillertal i Österrike på söndagsförmiddagen. 

Fem klättrare döda efter fallolycka i alperna

Fem bergsklättrare har dött och en har allvarligt skadad i en olycka nära Krimml i Österrike, rapporterar BBC.

Olyckan ska ha skett under söndagsförmiddagen och ett stort räddningspådrag initierades med bland annat fem helikoptrar som letade igenom fjällkedjan Zillertal, sex mil öster Innsbruck. Bersbestigarna ska, enligt the Guardian, ha befunnit sig på 2000 meters höjd på Mount Gabler när olyckan skedde, på den snötäckta bergstoppen Mannlkarscharte. 

Myndigheterna meddelar att det exakta orsaken till olyckan i nuläget inte är klarlagt, men att de sex klättrarna ska ha varit sammanlänkade med rep och fallit tillsammans. Klättrarna ska ha befunnit sig i ett område som hade en ökad risk för bergsskred. Enligt internetportalen OE24 ska en glaciär dragit sig tillbaka och jorden varit lös i området där olyckan skedde.  

– Vi tror att repen kan ha lossnat, säger Anton Voithofer, lagledare för Röda korsets räddningsinsats. 

En av de överlevande flögs till ett sjukhus 80 kilometer bort i Salzburg. Tillståndet uppges vara kritiskt. 

Namnen eller nationaliteterna på de avlidna och skadade har ännu inte släppts.

Olycksdrabbad helg

I lördags eftermiddag störtade en 43-årig österrikare 200 meter i närheten av Vals i Tyrolen. När olyckan inträffade hade han tillsammans med sex kamrater just bestigit en topp, skriver APA. Han fick så svåra skador vid fallet att hans liv inte kunde räddas.

I italienska medier rapporteras tre dödsolyckor, en på söndagen och två i lördags.

I provinsen Trento i norra Italien har två klättrare omkommit och sju skadats på söndagen i samband med bestigning av alptoppen Presanella. Tillståndet är mycket allvarligt för flera av de skadade; de vårdas på sjukhus i Trento, Bolzano och Brescia, skriver tidningen Il Trentino.

I lördags ska en kvinna ha dött i en fallolycka i Valtellina, medan en man miste livet på 3 200 meters höjd på berget Vioz i Trento.

I minst två av helgens klättrarolyckor ska det ha varit hela grupper sammanbundna med rep som störtade utför berget. Det är mycket ovanligt, enligt vad Hermann Spiegl, fjällräddningschef i Tyrolen, uppger för det österrikiska etermediebolaget ORF.