Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fem greps för terrorhot mot påven

Medan påven Benedictus XVI fortsatte sitt besök i Storbritannien, slog polisen i dag till mot misstänkta angripare. Fem algeriska gatustädare greps när de skulle gå på sitt skift.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tidigt på morgonen greps männen, som är mellan 26 och 50 år, misstänkta för "beställning, förberedelse eller anstiftan till terroristdåd". De arbetade för ett privat företag som ansvarar för städningen av områden i centrala London, där påven skulle spendera delar av sin fredag.

Men när den misstänkta attacken skulle äga rum och om den var riktad mot just påven ville polisen varken bekräfta eller förneka. Polisen sökte igenom företag och bostadshus i norra och östra London, men inga misstänkta föremål påträffades.

Det har inte varit billigt att skydda den 83-årige påven under hans första och historiska besök i Storbritannien. Polisnotan slutade på mer än elva miljoner kronor. Men då var besökarna också nöjda, misstänkt terrorattack till trots.

-Vi har fullt förtroende för polisen och det finns inga planer på att ändra programmet, sade presstalesmannen fader Federico Lombardo som försäkrade att påven var "lugn".

Benedictus XVI fortsatte sitt besök som planerat och kördes runt London i en skottsäker bil omringad av säkerhetsvakter. Under sitt besök på en katolsk skola sade påven att kyrkans högsta prioritet är att tillhandahålla en trygg och säker omgivning för barn.

Men vreden över övergreppsskandalerna kom han inte undan. Ett hundratal upprörda demonstranter viftade med plakat och skrek slagord som "Påven måste avgå" och "Skam" utanför skolan.