Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Felaktigt om innebandypappan

Historien om innebandypojken som övergavs av sin pappa för att han skulle ha spelat för "jävla dåligt" går inte ihop. Det visar en granskning av radioprogrammet Medierna.

Förra söndagen publicerades historien om den dumpade tioåringen på Upsala Nya tidnings nyhetssajt. Den byggde på uppgifter som tidningen hittat i en blogg på nätet. Påståendena kom från en enda person – den ledare som skulle ha hittat pojken stående ensam, ledsen och nedkyld utanför anläggningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt ledaren skulle han ha ringt pojkens pappa, på pojkens mobil, och ha fått beskedet att tioåringen lika gärna kunde gå hem till Stockholm eftersom han spelat så dåligt.

En sju mil lång väg i minusgrader. Ledaren kontaktade då en annan förälder i laget som pojken åkte hem med.

Händelsen fick stort massmedialt genomslag och en privatperson polisanmälde pappan. Ledaren intervjuades bland annat i flera nyhetsprogram.

Polisen inledde en förundersökning.

Efter ett par dagar var pojken och hans pappa identifierade och förhör inleddes. I mitten av veckan aviserade åklagare och polis att det kan finnas en annan orsak till varje pojken var ensam.

Nu har även radioprogrammet Medierna i P1 varit i kontakt med pappan och även ytterligare en ledare som också hittade pojken. Och han berättar en historia med ett helt annat slut:

- Jag körde honom till hans pappa som stod parkerad på andra sidan och sedan åkte vi hem.

Nästa vecka väntas åklagaren kunna presentera ytterligare information om händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.