Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Febrila försök kringgå FN-ansökan

Israel måste "ta chansen" till fredssamtal, tycker palestinierna. "Vi är redo", hälsar Israel. Efter den historiska palestinska FN-ansökan handlar ironiskt nog allting om försöken att kringgå medlemskapsfrågan.

Ansökan om FN-medlemskap för Palestina som nation är dödsdömd i säkerhetsrådet, eftersom USA där tänker lägga in sitt veto. Men efter det att president Mahmud Abbas i fredags kväll överlämnat ansökan accelererade försök att i stället få fart på fredsprocessen, så att palestinierna kan få sitt land genom en uppgörelse med Israel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Kvartetten" – EU, FN, Ryssland och USA – lade fram ett förslag om nya fredssamtal med målet om ett avtal under nästa år.

– Vi är redo att ta vårt ansvar i enlighet med färdplanen och internationell lag, men Israel måste ta sitt och sluta med bosättningar, svarade palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erakat.

Palestinskt grundkrav

En anonym israelisk tjänsteman sade till nyhetsbyrån AFP att hans sida "studerar uttalandet (från kvartetten). Vi är redo att återuppta förhandlingarna".

Som så många gånger förr riskerar dock även detta att bli en återvändsgränd. I kvartettens plan står att båda sidor ska "avstå från provokationer", men israeliska bosättningsbyggen nämns inte explicit. Palestinierna har satt som grundkrav att inga fler bosättningar byggs på Västbanken för att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Kan hoppa av

Israels stora välgörare USA:s roll i kvartetten är en extra garanti för att planen ska vara formulerad så att Jerusalemregeringen ska kunna säga ja. Risken är dock sedan att Israel hoppar av med hänvisning till "ensidiga handlingar" från palestiniernas sida – alltså FN-processen.

Där har ett splittrat EU en nyckelroll. Bland andra Frankrikes president Nicolas Sarkozy förespråkar en så kallad stärkt observatörsstatus för Palestina i FN.

Även den banan innehåller dock ett skräckscenario för Israel, i och med att palestinierna kan få tillträde till instanser som Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Om Palestina är med i ICC kan rättsprocesser komma att inledas mot Israel trots att den judiska staten inte anslutit sig till domstolen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.