Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett ordkrig har brutit ut om valen av fotbolls-VM 2018 och 2022. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FBI utreder VM-val 2018 och 2022

Det är tveksamt om Sepp Blatters avgång tillsammans med utredningarna kring VM-arrangörer kan få framtida mästerskap flyttade. Trots att FBI granskar valet av värdländer 2018 och 2022. -Men om jag vore i Qatars VM-organisation skulle jag inte sova gott, säger Englands fotbollsordförande Greg Dyke.

VM 2018 ska avgöras i Ryssland och VM 2022 i Qatar. På onsdagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att FBI:s brottsutredning inkluderar de kontroversiella valen - allt enligt en anonym källa inom USA:s rättsväsen. Sedan tidigare var det känt att den schweiziska åklagarmyndigheten utreder urvalsprocesserna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valet av Ryssland och Qatar som VM-värdar har varit omdebatterat och omgivet av korruptionsrykten ända sedan det genomfördes i december 2010. Den amerikanske advokaten Michael Garcia har gjort en utredning åt Fifa om valen, en rapport som Fifa till stora delar hemligstämplat.

Qatars fotbollsordförande shejk Hamad bin Khalifa bin Ahmed al-Thani säger att Garcias rapport inte visade att man gjort något fel och dessutom välkomnar Qatar den schweiziska utredningen:

"Så vi uppmanar Mr Dyke att låta den rättsliga processen ha sin gång och i stället koncentrera sig på det han lovat - att få fram ett engelskt landslag som kan vinna VM i Qatar 2022", skriver Qatar-ordföranden i ett uttalande.

Väntar på utredning

Dyke tyckte att Qatars uttalande var "patetiskt" och säger att han tror att Qatar kan bli av med VM.

-Vi får vänta och se vad den schweiziska utredningen visar. Om den visar att det var en schysst ansökningsprocess, då ska VM gå som planerat. Men om det inte var det och det skulle visa sig att en massa människor fick pengar som de inte skulle ha, då tycker jag att valet skulle göras om, säger han till BBC Radio 4.

Smutsig process

Australien sökte VM 2022, men fick bara en röst i valet. Ordföranden i Australiens fotbollsförbund, Frank Lowy, säger nu att ansökningsprocessen inte var "ren".

-Vi hade en "ren" ansökan. Jag vet att andra inte hade det och det har jag berättat för de styrande, inklusive Michael Garcia som gjorde utredningen, säger Lowy.

Rysslands president Vladimir Putin låter meddela, genom nyhetsbyrån Tass, att förberedelserna går som planerat inför VM 2018.