Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fas 3-bidrag skenar i Göteborg

I Göteborg betalas ut 11, 4 miljoner i månaden i anordnarbidrag från fas 3, visar beräkningar från LO Västsverige.

I Göteborg rör det sig om 516 000 kronor varje arbetsdag i anordnarbidrag från fas 3. LO Västsverige slår nu larm och menar att bidragen riskerar att skena iväg. Inte minst då Arbetsförmedlingen spår att antalet personer i fas 3 kommer att öka under 2012 och 2013.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För samtliga kommuner i Västsverige handlar det om bidrag till fas 3-anordnare på nästan 30 miljoner kronor i månaden.

LO i Västsverige kräver att regeringen ändrar sina mål i arbetsmarknadspolitiken.

– Det är rena vansinnet att fortsätta driva ett program med så dokumenterat dåligt resultat och höga kostnader. Regeringen måste nu ta ansvar för att följa riksdagens beslut om att stoppa anvisningarna till fas 3, säger Krister Andersson, förste ombudsman LO-distriktet Västsverige, i en kommentar.

– Arbetsuppgifterna är konstlade och ger inte de arbetssökande de kunskaper och färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Otillräckliga kontroller gör dessutom att oseriösa anordnare, "fas 3-direktörer", hittat en guldgruva i bidragen från staten, forsätter Krister Andersson.

Istället vill LO i Västsverige se insatser som är mer anpassade efter individen och ger möjlighet till subventionerade anställningar med rimliga ersättningar och villkor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.