"Farliga" brunnslock ska studeras

ANNONS
|

Fredrik Skott är folklorist och knuten till Institutet för språk och folkminnen i Göteborg, där man bland annat dokumenterar traditioner, seder och bruk.

I veckan fick han syn på en notis om en bilist i Linköping som körde underligt, och stoppades av polis misstänkt för rattfylla. Men föraren var helt nykter – den vingliga färden berodde i stället på att personen inte ville köra på A-brunnar.

Det väckte Fredrik Skotts intresse.

- Jag minns det vagt från min uppväxt i 80-talets Säffle, det här att man inte ville gå på vissa brunnslock, säger han.

Spridd över landet

Arbetet att samla in folks berättelser om deras förhållande till brunnslock har bara börjat. Men redan nu har det kommit in ett 60-tal och Fredrik Skott kan konstatera att traditionen i vart fall går tillbaka till 50-talet. Den är spridd över hela landet, men nog inte utanför.

ANNONS

- Det verkar vara en företeelse som är unik för Sverige, säger Fredrik Skott som varit i kontakt med kollegor i våra grannländer, där traditionen inte tycks finnas.

Tanken är att han ska dokumentera vad de olika brunnslocken står för, och vad det finns för föreställningar om vad som händer om man trampar på dem och vad man kan göra om man råkat göra det.

Berättelserna om brunnslocken och deras betydelser verkar variera från plats till plats och också över tid. Men den allmänna uppfattningen tycks vara att A-brunnen är dålig, K-brunnen bra.

Den som vill bidra med sin brunnsberättelse kan göra det på Institutet för språk och folkminnens hemsida http://www.sofi.se/brunnar

ANNONS