Fantasy som vill utmana

ANNONS
|

Tredje boken i serien, hur håller du uppe motivationen?

– Det är en gammal berättelse i grunden som började som rollspel på 80-talet. Jag tänkte redan då att jag skulle skriva boken men sedan kom familj och sådant före. Men i början av 2000-talet satte jag igång med första boken. Jag har alltså levt med historien väldigt länge och ser arbetet snarare som ett nöje. Jag går dit och ser vad som händer i dag

.

Får du någon separationsångest när den närmar sig slutet?

ANNONS

– Inte just nu, jag har en bok till att skriva så det är ett par år. Vad som händer sen får vi se. Berättelsen har blivit en värld för sig utanför böckerna. Sen har böckerna faktiskt gått och blivit spel igen i form av rollspelet Svavelvinter. Det är inget som jag sköter men jag är med på ett hörn som kvalitétsgranskare.

Hur mår fantasygenren tycker du?

– Det verkar vara väldigt livat. Dels internationellt med Harry Potter och Game of Thrones, i Sverige har vi kanske inga megasuccér än, men jag träffar många som skriver det och det finns en stor flod med böcker. I senaste blev jag med i en podcast där vi är hela 17 stycken författare som skriver fantastik, alltså fantasy, urban fantasy, science-fiction och skräck.

Du har jämfört litteratur med mat, vill du utveckla det?

– Jag tänker på att folk bryr sig väldigt mycket om vad de stoppar i sig. De kan också gå upp i ett fritidsintresse som träning och går på gym eller springer maraton för att pressa sig själv. Jag tycker vi borde utmana oss mentalt på samma sätt. Jag kan ibland uppfatta det som att bokförlagen söker sig mot snabba succéer istället. Det är inte fel på något sätt, men jag vill att böcker ska vara utmaning. Man måste inte gå mot det lättsmälta. Jag trampar ju lite på ägg här, men jag ser det inte som elitistiskt. Jag tycker om utmaningar som ger mig något. Du behöver inte förstå allt du läser för att kunna ge din tolkning av det.

ANNONS

Dina två tidigare böcker har fått väldigt fin kritik, men många säger samtidigt att de är tuffa att läsa, hur resonerar du som författare där?

– Ja, det kan man se på betygen också. Antingen är de i botten eller i toppen. Jag kan tycka det är bra att det inte finns en likvärdighet. Det måste finnas olika saker. Jag vill skriva något som är utmanande och kräver något. Gillar man inte det så har jag full förståelse för det. Jag skriver för att utmana mig själv och läsarna.

Erik Granströms roman Vredesverk finns nu i butik. I dag signerar han boken på Science Fiction Bokhandeln kl 16 och på långfredagen besöker han Gothcon.

ANNONS