Fängelse för unga kvinnor i hemtjänstligan

Fängelse i två och ett halvt respektive ett och ett halvt år blev straffet för två unga kvinnor som lurade sig in hos åldriga män under sken av att de kom från hemtjänsten.

ANNONS
|

Domen mot denna den senaste hemtjänstligan gäller brott som skett mellan september och december i fjol.

Under denna tid blev sex män i åldrar mellan 85 och 99 år utsatta för de båda kvinnorna, 21 och 20 år gamla. Vid flertalet av brottstillfällena tog de sig in i de åldriga männens lägenheter genom att påstå sig komma från hemtjänsten. Den ena kvinnan uppehöll offret, medan den andra letade igenom lägenheten efter kontanter och bankkort.

När kvinnorna lyckats stjäla bankkort, lyckades de i något fall också komma över koden och kunde ta ut pengar från bankomat.

Vid några tillfällen, då de inte fått med sig koden, ringde de efteråt till den bestulne åldringen. De utgav sig då ringa från polisen och kunde på det sättet förmå den gamle att lämna ut sin kod.

ANNONS

Brotten har skett runt om i Göteborg: i Fiskebäck, Västra Frölunda, Bergsjön, på Linnégatan och i Biskopsgården. Dessutom har ett av åldringsbrotten skett i Nora.

De dömda kvinnorna har nekat till brotten.

De har överbevisats genom att deras telefoner använts för att ringa upp brottsoffren, mastpositionering av telefonerna och övervakningsbilder från bankomaterna samt vittnesmål från offren. 94-årige Rune Johansson, som i GP berättat om vad han utsatts för, var det enda brottsoffret som vittnade på plats i tingsrätten. De övriga männen från Göteborg hade på grund av sin höga ålder förhörts av polisen i sina hem. Dessa inspelningar spelades upp i tingsrätten.

Tingsrätten instämmer i kammaråklagare Helena Treiberg Claesons beskrivning av brotten: grova brott som "varit av särskilt hänsynslös art och skett som ett led i en brottslighet som varit planerad, satt i system, inriktad mot äldre personer och inneburit ett utnyttjande av målsägandens på grund av hög ålder skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig."

Den 21-åriga kvinnan dömdes för liknande brottslighet för ett år sedan. Hon var en av de drivande i den då aktuella brottshärvan som var mera omfattande men med ett tillvägagångssätt som var snarlikt det nu aktuella. Kvinnan dömdes trots sin ledande roll till skyddstillsyn samt ålades behandling för sitt narkotikamissbruk.

ANNONS

När hon nu döms till fängelse i två år och sex månader, konstatera tingsrätten att hon inte förrän i november blivit kallad till ett första behandlingsmöte enligt den skyddstillsyn hon dömdes till 22 april i fjol. 21-åringen bedöms lida av svag begåvning och vara i behov av vuxenstöd.

Även den 20-åriga kvinnan dömdes i hemtjänstmålet för ett år sedan, dock enbart för två fall av butiksstölder. Även hon fick den gången skyddstillsyn.

I det nu aktuella målet ingår även en 17-årig yngling, pojkvän till den 20-åriga kvinnan. Han döms för medverkan vid två av de grova stölderna till ungdomsvård. 17-åringen dömdes i förra månaden för stöld och i oktober för 17 fall av bedrägeri.

De dömda kvinnorna har varit frihetsberövade sedan i januari. De sitter kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Kvinnorna döms att betala 5000 kronor till vardera av offren för den kränkning de utsatt dem för. Dessutom åläggs de att betala tillbaka de 112 000 kronor de kom över vid brotten.

ANNONS