Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Familjebostäder polisanmäler tjänsteman

Ernst & Young har inte hittat några oegentligheter inom Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg. Familjebostäder har polisanmält en tjänsteman.

Under måndagen polisanmälde Familjebostäder en av sina tjänstmän för trolöshet mot huvudman. Katrin Amgerth, bolagets informationsansvariga, bekräftar att det rör sig om den person som pekades ut i Uppdrag granskning. Tjänstemannen skulle varit involverad i de påstått uppblåsta fakturor som Allbäcks byggnads AB skickade till Familjebostäder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi vill reda ut vilken ekonomisk och teknisk skada vi fått av hans agerande, berättar Katrin Amgerth.

Familjebostäder inledde för en dryg månads sedan en egen undersökning av hur arbetet på kvarteret Standaret i Majorna utförts. Undersökningen visar brister. Bland annat är mängden råspont till vindar betydligt mindre än den mängd som Familjebostäder beställt och Allbäcks bygg tagit betalt för.

Under måndagen kom också en rapport från revisionsfirman Ernst & Young som granskat Idrotts- och föreningsförvaltningens affärer med mutanklagade Stefan Allbäck Byggnads AB. Sammanfattningsvis kommer rapporten fram till att inga uppenbara oegentligheter har förekommit.

"Inte i någon faktura, eller i de fall bilagor funnits, har indikationer kunnat spåras som påvisar att explicita rörelsefrämmande kostnader fakturerats förvaltningen från Allbäcks", står det i rapporten. På ren svenska finns alltså inget som tyder på mutor, uppblåsta fakturor eller liknande.

Rapporten rör åren 2002-2010. Under denna period har Allbäcks bygg gjort jobb för förvaltningen för drygt 11 miljoner kronor. Efter 2006 finns inga fakturor direkt från Allbäcks. Revisionsbyrån har också kollat leverantören F O Peterson. I Uppdrag granskning framträdde en anställd där och sa att företaget under en tid använt Allbäck som underleverantör för jobb men avbrutit samarbetet. Ernst & Young har inte hittat någon faktura där Allbäcks varit underleverantör. Däremot har FO Peterson själva överlämnat 36 fakturor som sänts till Allbäcks från dem.

Ernst & Young hittar alltså inga uppenbara oegentligheter men är mellan raderna mycket kritiska till den bristfälliga dokumentationen. Avtal, upphandlingsdokumentation och beställningsunderlag saknas, särskilt före 2006.

På måndagsförmiddagen meddelade Gunnar Andersson, förste stadsjurist, att han inte kommer att medverka i statskansliets vidare undersökningarna av mutanklagelserna i Göteborg.

Gunnar Andersson är sambo med Familjebostäders förra VD. Det kommunala bostadsföretaget är indraget i mutmisstankarna inom Göteborgs stad.

- Med anledning av det kraftfulla fokus på min person och med hänsyn till mina anhöriga, vänner och medarbetare, har jag i går (9 maj 2010) meddelat stadsdirektören Åke Jacobsson att jag förklarar mig jävig i allt som rör påståendena om mutor i denna aktuella affär, skriver han i ett pressmeddelande från stadskansliet på måndag morgon.

Gunnar Anderssons sambo var VD i Familjebostäder mellan 1998 och 2002. Vidare skriver han i pressmeddelandet:

- I samband med ett nyhetsprogram har en känd professor uttryckt att, som jag förstår det, jag var/är jävig. Vidare har en jävsutredning tillsats beträffande min person.

- Inte vid något tillfälle har jag erhållit någon information om att det fanns misstankar om brottslighet från denna tidsperiod.

Dessutom är en av juristerna vid stadskansliet, en medarbetare till Gunnar Andersson, dotter till en av de utpekade mutmisstänkta tjänstemännen vid Idrotts- och föreningsförvaltningen. Detta kände inte Gunnar Andersson till förrän i våras. Inga misstankar finns dock riktade mot henne.

Vid lunchtid på måndagen utsåg stadsdirektören Åke Jacobsson Bengt-Olof Berggren till sin juridiske rådgivare. Berggren är i dag jurist och chef för Kunskapscentret mot organiserad brottslighet på Göteborg och han kommer tillsammans med Jacobsson att leda stadskansliets granskningar av mutanklagelserna.

Även kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén har utretts när det gäller jäv. Hennes före detta man är Stefan Allbäcks PR-konsult. En oberoende juristrapport menar dock att Anneli Hulthén inte är jävig utan kan fortsätta sina politiska uppdrag utan begränsningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.