Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fallskärmar för direktörer kan kosta många miljoner

65 miljoner kronor är det sammanlagda värdet på de fallskärmar som ska garantera att Västra Götalandsregionens 20 direktörer landar mjukt om de skulle får sparken.

Tidningen GT har granskat fallskärmarna för Västra Götalandsregionens 20 direktörer.

Som mest handlar det om tre årslöner som betalas ut i den händelse en direktör skulle få sparken. Den säkerheten har de 12 direktörer som går på ett äldre avtal, där ersättningen växer i takt med ålder.

Åtta stycken går i stället på de nyare avtalen, ett standardavtal som arbetades fram 2012 och som ger totalt 18 månadslöner vid uppsägning. Det är sex månaders uppsägningslön plus en årslön som inte räknas av mot inkomster från nya jobb (om de inte får nytt jobb inom regionen).

Med månadslöner på runt 100 000 ligger de flesta fallskärmar på mångmiljonbelopp. Totalsumman för ligger på drygt 65 000 000 kronor.

Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västsverige, säger till GT att hon tycker att avtalen är provocerande.

- Det här är på en nivå som våra medlemmar aldrig hamnar på, så jag har inget riktigt underlag att bedöma rimligheten även om jag kan tycka att det är väldigt högt, säger Anne Karin Höglund.

- Om våra sjuksköterskor missköter sig blir de uppsagda utan ersättning, med sex månaders uppsägning, så det är en annan värld vi lever i.

LO presenterar årligen en rapport om maktelitens inkomster. 2015 års rapport visar att den byråkratiska elitgruppen, främst högre tjänstemän i offentlig sektor, i genomsnitt hade 7,4 industriarbetarlöner i inkomst 2013. Klyftan har ökat de senaste åren. Mellan åren 1950 och 2005 pendlade inkomsten runt drygt 6 industriarbetarlöner.

En genomsnittlig industriarbetarlön ligger enligt rapporten på 335 000 kronor per år eller 27 600 kronor i månaden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.