Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Falk förlorade kampen mot cancern

Den hyllade artisten och producenten Christian Falk förlorade kampen mot sin cancer i bukspottskörteln. På lördag sänds hans sommarprogram.

Musikern och producenten Christian Falk är död. Han somnade in i går, 52 år gammal, efter att ha legat i koma de sista dagarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag fick en känsla av att han blev väldigt förvånad när han fick beskedet, säger vännen Martin Jonsson till TT.

Det var i februari som Christian Falk fick beskedet att han drabbats av cancer i bukspottskörteln. Han berättade för sin umgängeskrets om sjukdomen i våras. Martin Jonsson säger att flera av dem då besökte honom.

– Christian visste att cancern var obotlig och att det inte var mycket att göra. Men han hoppades att han i alla fall skulle få sommaren, säger Jonsson, som beskriver vännen som en "super soul- och jazzbassist" och "en jävla rolig snubbe".

Även artistens dotter, Vanessa Falk, uttryckte i går eftermiddag sin sorg.

"Vilken kamp, älskade älskade pappa. Min stora kärlek i livet. Nu får du vila och inte längre ha ont", skriver hon på sitt Instagramkonto.

Christian Falks sommarprat i P1 på Sveriges radio ska sändas på lördag som planerat, med ett tillagt förord. Det säger Sommar i P1:s redaktör Elin Claeson till GP.

Programmet blir det första i Sommars historia att sändas postumt.

– Det var hans och familjens önskan att avsnittet skulle gå, oavsett vad som hände. När han spelade in programmet visste han hur det var ställt med honom och det tråkiga som väntade, säger Elin Claeson.

Hur mådde han under inspelningen?

– Han var trött, men ändå på glatt humör. Han var väldigt medveten om att det här skulle bli jobbigt, så klart. Han behövde ta det i sin takt, men tyckte det var kul tror jag. Det är min upplevelse.

– Vi på sommarredaktionen är otroligt glada att Christian ville göra det här, och väldigt stolta över det sommarprat som blev. Programmet hedrar honom. Alla tankar går nu till familjen och barnen som sörjer en far, säger hon.

Christian Falk släppte sitt första album med gruppen Madhouse i början av 1980-talet. Han etablerade sig dock på allvar i musikvärlden som basist i bandet Imperiet (först Rymdimperiet) 1981, tillsammans med Joakim Thåström.

Under 1990- och 2000-talet rönte han framgångar som producent inom dans- och klubbmusiksgenrerna, och samarbetade då med bland andra Papa Dee, Petter och Whale. Inom kort hade han etablerat sig som en förgrundsgestalt i den nya vågen av svensk dansmusik.

Som musiker gav han under perioden 1999-2006 ut flera album i eget namn, varav skivan Quel bordel (1999) blev hans riktiga genombrott som soloartist. Den innehöll gästspel från artister som Robyn och Neneh Cherry, och förärade honom tre grammisar.

I en intervju med Aftonbladet 1999 berättade Christian Falk om hur musiken kom att betyda så mycket för honom. Hans mamma fick honom när hon var ung och bosatt i Frankrike. Efter att ha lämnat sonen hos sina föräldrar i Hägersten reste hon ensam tillbaka.

– Musiken blev min familj, ett sätt att överleva, sade Christian Falk om händelsen i intervjun.

Fakta: Christian Falk:

Föddes 25 april 1962 i Stockholm

Slog igenom som basist i rockbandet Imperiet på 1980-talet.

Blev sedan framgångsrik producent inom dans- och klubbmusik.

Var medlem i jazzsoulkollektivet Blacknuss Allstars.

Blev kritikerfavorit med egna albumet Quel bordel 1999 vilket gav honom grammisar för bästa album, bästa producent och bästa modern dans.

Komponerat signaturerna till flera tv-program, bland annat Rapport, Aktuellt och Sportnytt.

Hans sommarprat sänds i morgon lördag klockan 13.00 på Sveriges Radio P1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.