Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Facken avvaktar ansökan om konkurs

I dag väntas Saab överklaga tingsrätten nej till rekonstruktion. Facken avvaktar med konkursansökningar.

IF Metall och Fackföreningen Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer kommer inte att lämna in några konkursansökningar för Saab i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Saab Automobile väntas lämna in sitt överklagande om rekonstruktionen och handlingarna når då hovrätten i morgon. Proceduren vid överklaganden är att handlingarna lämnas in till den tingsrätt vars dom överklagas som skickar handlingarna vidare till hovrätten.
-Rutinerna är att överklaganden skickas i väg med post, säger Mona-Lisa Johansson på Vänersborgs tingsrätt.

IF Metall kommer inte att lämna in någon konkursansökan för Saab i dag.

"Jag har fortfarande förhoppningen att Saab ska ges möjlighet till rekonstruktion. Då får IF Metalls medlemmar snabbare sin lön via lönegarantin och bolaget får ett välbehövligt andrum", skriver IF Metalls klubbordförande på Saab Håkan Skött i ett pressmeddelande.

Fackföreningen Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer kommer inte heller att skicka in någon konkursansökan i dag.
-Vi tror på att överklagan angående rekonstruktionen ska kunna gå igenom, så vi avvaktar tills vidare, säger Per Bränneby, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer, och berättar att beslutet bestämdes vid ett medlemsmöte. -Det var det här som var den allmänna meningen, att inte skicka in någon konkursansökan just nu.

Framtiden för Saab Automobile är allt annat än säker. Men mitt under krisen har facket IF Metall lyckats förhandla upp sina medlemmars löner med 500 kronor.
-Det har naturligtvis känts lite konstigt, men samtidigt är det ju också en process som måste fortsätta. Nu känns det skönt att vara klar med det här. Då slipper vi ha det hängande över oss, säger Håkan Skött, klubbordförande på IF Metall, till TV 4 Nyheterna Väst.

De nya lönerna gäller från den 1 juni 2011 och första gången som de betalas ut blir i oktober. Om nu krisen löser sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.