Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Facebook-nördar har aparta hjärnor

Personer med många vänner på Facebook har annorlunda hjärnor, enligt en ny studie.Vissa delar av hjärnan innehåller mer grå substans, men om detta är bra eller dåligt är oklart.

Studien, som publiceras i Proceedings of the Royal Society, har utförts av forskare i Storbritannien och Danmark.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De granskade magnetbilder på hjärnorna hos 125 universitetsstudenter i London och jämförde resultatet med uppgifter om deltagarnas sociala nätverk på Facebook.

Det visade sig att studenterna med de största nätverken hade mer grå substans i tre delar av hjärnan: Sulcus temporalis som är en fåra i den så kallade temporalloben och som tros ha betydelse för iakttagelseförmågan, gyrus temporalis som är en av tinningvindlingarna och är kopplad till social förmåga, samt entorhinal cortex, en del av hjärnbarken.

Däremot vet inte forskarna om avvikelserna uppstått som en effekt av Facebook, eller om det är så att personerna som dras till Facebook redan från början har mer substans i vissa delar av hjärnan.

Forskarna vet dock inte om resultatet ska tolkas som positivt eller ej för Facebook-fantasterna. För märkligt nog finns det inget samband mellan hjärnsubstansen och antalet vänner i det verkliga livet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.