Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fabrik i Majorna tar ner skylten efter 62 år

Fixfabrikens logga ska bort. Trots att den runda skylten i över 60 år har fungerat som ett landmärke i Majorna.

– Det är tokigt att ett så känt märke ska försvinna. Jag tycker det är för jävligt, säger Ove Andersson i kundmottagningen med 41 år i företaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är uppvuxen strax intill fabriken och vill likt många andra i området att skylten skall få vara kvar, precis så som den har suttit i 62 år. Det anser däremot inte nuvarande fabrikschef Martin Iserö, som bara ser en skylt, om än stor. Fyra meter i diameter.

– Alla våra fabriker skall likformas. Fix AB försvann redan 2007. Den runda skylten har redan levt några år på övertid. Inom koncernen ska fabrikerna heta Assa Abloy, säger Martin Iserö, chef på Assa OEM AB, som Fixfabriken nu skall kallas.

OEM ska utläsas som Original Equipment Manufactur, efter att Fix AB slogs samman med Assa Industri och Fas. Assa OEM tillverkar fortfarande fönsterbeslag till fönster- och dörrindustrin med kunder i Norden och norra Europa. Namnet Fix lever fortfarande kvar på handtag och orderpapper ännu ett tag.

Fixfabriken är ett genuint Majornaföretag med rötter från fyra olika lokaler på Karl Johansgatan. Den viktigaste företagaren och uppfinnaren var Walter Bengtsson (1900-1993) född på Gröna gatan. Han fick 1945 köpa tomten av Göteborgs stad nedanför Sannabacken på Kungsladugårds ängar nära stenålderboplatsen och Silverkällan.

1949 var fabriken klar med fyra gula tegellängor. Här har det tillverkats allt från bandlås, snörlås och strumpstickor till spanjoletter, fönsterbeslag och flerpunktslås av olika slag. Finns det nån som inte har knäppt hängslen på galonbyxor med Fixlock? Eller har använt snörlås till att dra åt en kapuschong eller en ryggsäck. Eller stängt flytvästen med ett bandlås från Fix?

Det arbetar fortfarande runt 200 personer i fabriken, som går bra, enligt Martin Iserö, och påpekar att alla fabriker ska om-märkas med nya skyltar under året.

Arkitekturskribenten Mark Isitt tycker att Fixskylten är otroligt flott, men kan förstå att den lever under kommersiella villkor.

– Skylten är inte bara en skylt, den är en tidsmarkör. Den visar med vilken omsorg man ville framställa sitt företag på den tiden. Skylten sätter igång alla gamla Göteborgsminnen, hela minnesmaskineriet, säger Mark Isitt och hoppas att skylten får leva vidare.

I Stockholm var neonskylten för Stomatols tandkräm vid Slussen nerplockningshotad, men den får nu sitta kvar efter en smärre folkstorm.

Förstår du att folk protesterar mot att skylten ska bort?

– Ja, det förstår jag. Det finns alltid folk som tycker det ena eller det andra. Namnet Fix kommer successivt att försvinna. Det nya varumärket är Assa, säger Martin Iserö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.