Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Förvånande utspel om pensionerna"

Håkan Juholt höll ett en timma långt linjetal. Maria Sköld förklarar vad han egentligen sa.

Vilket intryck gav Håkan Juholt i sitt linjetal?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Han gjorde sitt bästa för att beskriva sig själv som en i raden av stora ledare, bland annat genom att hänvisa till Olof Palme och Tage Erlander. Palmecitatet var samtidigt en ödmjuk bugning mot partiorganisationen, eftersom det handlade om att socialdemokratin är en ”folkrörelse som aldrig låtit sig dirigeras av enskilda personer”, det är inte ledaren som är viktig.

Dessutom valde han att lyfta fram några ideologiskt laddade områden. Han försökte odla en både humoristisk och högtidlig talarstil –med en del tuffa rallarsvängar mot oppositionen.

Vilka ämnen valde han att fokusera på?

- Lite oväntat inledde Håkan Juholt sitt tal med kulturpolitik, ett område som han alltid engagerat honom. Kulturpolitiken ”ska utrusta människor med vingar”och inte styras av vinstintressen, vad budskapet.

Den röda tråden i talet var att politiken är och ska vara en god kraft, medan vinstintressen är hotfulla. Men det här är en känslig fråga inom socialdemokratin och Håkan Juholt försökte balansera genom att samtidigt säga att han inte är emot exempelvis fritt skolval, ”det är avarterna vi vill åt”.

Han talade kraftfullt emot försäljning av statliga företag och för en stark offentlig sektor, med bättre villkor för de anställda. Kamp mot barnfattigdom, nej till utförsäljningar av statliga företag och att ”tågen ska gå i tid” var andra viktiga paroller.

Mot slutet av talet blev det också några internationella utblickar, där Håkan Juholt betonade jämställdhet, mänskliga rättigheter, kamp mot fattigdomen och nedrustning.

Vad var oväntat i talet?

- Håkan Juholt gjorde ett överraskande utspel om pensionerna. Han vill omedelbart göra en översyn av det nya pensionssystemet, tillsammans med de fackliga organisationerna. Om inte regeringen sedan gör det översynsgruppen kommer fram till hotar han göra pensionerna till en valfråga 2014.

Det är ytterst förvånande: Socialdemokraterna och de borgerliga har samarbetat kring pensionerna i 15 år och utformade det nya pensionssystemet gemensamt. De fem partierna har tyckts nöjda med systemet, men öppna för vissa justeringar. Bland annat har de diskuterat hur fler ska fås att arbeta längre, en fråga som exempelvis lyftes inom det socialdemokratiska rådslaget om välfärd. Men Håkan Juholt oroas av de borgerligas tal om att det ska vara möjligt att arbeta kvar till 69 år, något han tror hotar de grupper som har svårt att orka arbeta ens till 65.

Hur har han mottagits på kongressen och vad fick han för reaktioner på talet?

Stämningen efteråt var rätt jublande, folk ställde sig upp och applåderade – något annat var väl heller knappast att vänta. Det viftades också friskt med röda skyltar, som pryds av en vit tecknad mustasch under namnet Juholt. Men i delar av partiet märks en osäkerhet om vilken politik Håkan Juholt egentligen vill driva och de frågetecknen rätades knappast ut i talet. Däremot blev det tydligt att det här är en skicklig retoriker.

Maria Sköld

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.