Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förundersökning efter dödlig biljakt

Riksenheten för polismål har inlett en förundersökning efter polisens biljakt i natt som slutade med att två misstänkta bensintjuvar drunknade.

Håkan Roswall, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, inledde på tisdagseftermiddagen en förundersökning. Han säger till TT beslutet är grundat på uppgifter i medierna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Man har uppenbarligen använt en bro som ett fast hinder. Det finns föreskrifter för vad polisen ska göra då, det ska varnas och flaggas upp ordentligt för den som förföljs. Såvitt jag kan se har man nog inte gjort det.

Misstanken gäller inledningsvis tjänstefel. Men brottsrubriceringen kan komma att ändras till vållande till annans död.

-Om det är polisens vakthavande befäl som har tagit över insatsen är han eller hon som är ansvarig för det här.

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter ska den förföljde varnas 250 meter före ett fast hinder. Sedan ska en polisbil stå vid hindret med blåljusen påslagna.

-Det räcker inte med en bom med ett rött sken, säger Håkan Roswall.

Varken Håkan Roswall eller hans kollegor på enheten har hört talas om att polisen använt en bro för att få stopp på en misstänkt brottsling.

TT: Tycker du att polisen har brustit i omdöme?

-Det finns någonting som heter proportionalitetsprincipen, bland annat i polislagen. Och de här personerna var misstänkta för stöld av bensin. Att då dra på en jakt som slutar på det här sättet, då kan man ifrågasätta om polisen haft ett tillräckligt gott omdöme. -De åtgärder man vidtar verkar väldigt ingripande i förhållande till det brott som de är misstänkta för.

Håkan Roswall understryker att polisen inte får förutsätta att de här personerna skulle begå andra brott, utan det är bara bensinstölden som är relevant.

Nu väntar han in utredningsmaterial, teknisk undersökning ska slutföras och flera personer ska förhöras.

-Det här ett prioriterat ärende.

Två personer drunknade när deras bil gick ner i vattnet i Enköpingstrakten. De jagades av polis för att ha smitit från en bensinnota, och körde igenom bommarna till den öppningsbara bron, som stod öppen för båttrafik.

Polisen fick larm om smitningen från bensinnotan från en mack i Uppsala strax före midnatt och 24 minuter senare fick en polispatrull syn på en misstänkt bil nära Litslena utanför Enköping.

Patrullen tog upp jakten på bilen som enligt polisens hemsida kördes i hög hastighet.

Bilen körde genom Enköping på riksväg 55 i riktning mot Strängnäs. Vid Hjulstabron, som stod öppen för båttrafik, ska bilföraren ha struntat i avspärrningen och kört igenom den ner i vattnet.

-Det här är en förskräcklig tragedi. Polisen ska ta brottslingar men absolut inte utsätta någon för risken att dö, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Han säger att det är svårt att säga om polisen gjorde rätt bedömning eller inte. Men för att polisen ska ta till den här typen av åtgärder krävs att personerna de jagar är en fara för allmänheten.

-Om polisen hade en rimlig chans att förutse vad som skulle hända så har de begått tjänstefel.

Beslutet att stänga av bron helt för biltrafik, och därmed öppna den för båttrafik, togs av vakthavande polisbefäl.

-Bommarna fälldes ner och bilen körde rakt igenom och ner i vattnet, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

De två personer som omkom i olyckan vid Hjulstabron är nu identifierade, enligt polisen.

-Vi håller på att underrätta anhöriga och kan därför inte gå ut med någon mer information just nu, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.