Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Försvarstalet: "Jag har absolut inget att dölja"

Nicklas Bäckström fick inte spela den största matchen i sin karriär. Efter den chockerande dopningsavstängningen inför OS-finalen var tårarna nära. – Jag tycker inte att det har gått till på rätt sätt, säger han.

Det var bara några timmar kvar till Tre Kronors OS-final mot Kanada och Nicklas Bäckström befann sig i omklädningrummet i Bolsjoj-palatset, redo för sitt 26-åriga livs viktigaste ishockeymatch.
Då kom telefonsamtalet som kastade allting över ända för Washington-centern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Av landslagschefen Tommy Boustedt fick "Bäckis" veta att han var kallad till dopningsförhör hos Internationella olympiska kommittén. Bäckström, som har tagit allergimedicin i många år, fick kasta sig på cykel till förhöret där han senare fick veta att han var avstängd för att ha lämnat ett prov med för höga halter av substansen pseudoefedrin.

"Det är ledsamt"
– Jag har varit här i två veckor nu, förmodligen de två roligaste veckor jag någonsin har haft. Vi har en härlig grupp av killar, och jag var redo att spela den förmodligen viktigaste matchen i min karriär. Två och en halv timme före matchen plockades jag åt sidan. Det är ledsamt, säger Bäckström på en välbesökt presskonferens efter finalen.
Bäckström är samlad men märkbart tagen, och får stundtals kämpa för att hitta orden.
– Det var lite chockerande för mig om jag ska vara ärlig mot er. Samtidigt är jag här nu och måste "deala" med det, säger han.
Allergimedicinen som låg bakom det positiva dopningstestet har han tagit länge.
– Jag har tagit det i sju år, och jag har mer eller mindre blivit testad fyra gånger om året i NHL. Och de har inte sett något där, säger Bäckström.
– I NHL har jag (den här säsongen) testats två gånger redan, och av IOK en gång i januari. Och det är under samma medicinering.
Bäckström testades efter kvartsfinalen mot Slovenien i onsdags, och han var precis som övriga i svensklägret mycket kritisk till det sena avstängningsbeskedet.
– Det känns för jäkligt. Jag tycker inte att det har gått till på rätt sätt.

Såg matchen på tv
I stället för spela OS-final fick Nicklas Bäckström följa matchen på tv i OS-byn tillsammans med Tommy Boustedt, som efteråt berättade hur de båda förenades i tårar efter beskedet. Det som kunde ha blivit Bäckströms bästa ishockeysöndag i livet hade förvandlats till hans allra värsta.
– Jag var väldigt ledsen, och jag tyckte synd om killarna. Många av dem var i omklädningsrummet när de kallade ut mig, säger Bäckström.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga.
Sedan klev Bäckström ut från presskonferensen och senare på kvällen väntade flyget hemåt från Sotji. På torsdag är han tillbaka i någon form av vardag när Washington möter Florida i NHL.