Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Försvaret säljer ut drömtomter på Donsö

Vad sägs om en stor tomt med egen strand, egen brygga, eget vattenområde och strålande havsutsikt? Sådana säljer försvaret på Donsö. Enda haken. Man får inte bygga på marken.

Det är Fortifikationsverket som vill göra sig av med mark som tidigare användes för kanoner, bunkrar och skyttevärn som skulle försvara en del av det södra inloppet till Göteborg. Militären har två objekt till salu på sydostspetsen av Donsö. Båda med egen strand, eget vatten och fantastisk havsutsikt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den som vill ha 53 000 eller 77 000 kvadratmeter att sola och bada på ska hålla sig framme, när Fortifikationsverkets elektroniska auktion börjar i september.

Så mycket mer än sol och bad kan man för närvarande inte räkna med att kunna utnyttja områdena till. Några tjusiga villor i bästa strandläge är det inte tal om. För närvarande i alla fall. Ett litet oansenligt fritidshus utan vatten, avlopp och el ingår i det ena objektet. Om man vill kunna övernatta på det andra, är tält enda möjligheten.

Både statliga och kommunala bestämmelser lägger hinder i vägen för nybyggen.

– Området är klassat som riksintressant för det rörliga friluftslivet och en stor del av marken omfattas av strandskydd. Till det kommer, att Göteborgs kommun i sin senaste fördjupade översiktsplan för Donsö inte har avsatt de områden militären vill sälja för bebyggelse, säger Birgitta Lööf, planchef på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

I stort sett kört för den som vill bygga och bo i hyfsat fint havsläge på sydostsidan av Donsö med andra ord.

Möjligen en framtida fin affär för den som kan köpa nu och låta marken förbli oexploaterad, tills en bra affärsidé kan mjuka upp reglerna. Eller till den dag då stat och kommun har ändrat sin restriktiva hållning.

– Den lilla stugan skulle möjligen kunna få byggas ut, säger Alvaro Flores tillförordnad bygglovschef på stadsbyggnadskontoret. Men då krävs det dispens från strandskyddet och en sådan är sällan lätt att få.

Fortifikationsverket äger objekten, som nu ska säljas. Vissa Donsöbor hävdar, att de tvingades sälja en stor del av marken till krigsmakten i början av andra världskriget, när kustförsvaret skulle förstärkas i all hast.

Affär är affär men ortsbor anser, att det hade varit snyggt av staten att åtminstone erbjuda de ursprungliga ägarna att köpa tillbaka marken, just eftersom öborna, enligt egen uppfattning, en gång tvingades att sälja till staten.

– Men vi har inte hört något från Fortifikationsverket, säger Per Hansson, kassör i Donsö byalag, där flera av de gamla markägarna eller deras efterlevande finns representerade.

Fortifikationsverket har dock ingen möjlighet att tillmötesgå öbornas önskan.

– Det finns en lag som reglerar hur sådana här försäljningar ska ske. Den omöjliggör inte bara riktade erbjudanden utan också, att mark, som en gång övergått i militär ägo, lämnas tillbaka till de ursprungliga ägarna, förklarar Johan Rådberg, projektledare på Fortifikationsverket.

Fastigheter med så många hinder mot nybyggen som i det aktuella fallet på Donsö brukar inte inbringa några större summor vid försäljning. Men som vanligt med mark i udda lägen kan värdet stiga oväntat. Kustbor som sålde till sommargäster för fyra, fem kronor kvadratmetern för 50 år sedan känner till fenomenet. Men då uppskattades inte steniga tomter så som idag.

En fastighetsmäklare som GP talat med undrar, om det över huvud taget finns någon som kan vara intresserad av så udda objekt som på Donsö.

– Och vad värdet skulle kunna vara. Nej, det går inte ens att gissa.

Så en hängiven friluftsmänniska kanske slår till. Men då får prislappen vara riktigt låg. Den brygga som ingår och enligt Fortifikationsverket är en gedigen sådan i betong är enligt ortsbor heller inte mycket till brygga.

– Där är för grunt, för att man ens ska kunna lägga till med en segelbåt, säger folk med lokalkännedom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.