Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Försvarsminister Sten Tolgfors och partisekreterare Per Schlingmann.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Försvaret blir valfråga

Moderaterna varnar för förbandsnedläggningar med en rödgrön regering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Genom att göra försvaret till en valfråga räknar partiet med att locka över s-väljare.

Moderaterna lanserade sin nya kampanj om det svenska försvaret på tisdagen. Partisekreteraren Per Schlingmann bedömer att det finns en stor potential för att locka över gamla s-väljare.

-Lokala frågor engagerar väljarna, säger han.

Moderaterna såg en möjlighet att vinna mark i småorter och på landsbygden efter de rödgrönas förslag om höjd bensinskatt och en ny kilometerskatt i våras. Nu vill Schlingmann lägga till försvarsfrågan i strategin för att stärka partiet utanför storstäderna.

"Råder balans"

Kampanjen går ut på att på förbandsorter kräva besked från de rödgröna om ortens förband får vara kvar. Moderaterna pekar på att de rödgröna i sin ekonomiska vårmotion kalkylerat med en besparing på två miljarder kronor årligen, varav 750 miljoner ska tas från det så kallade förbandsanslaget, som framför allt betalar löner och utbildning.

Den moderate försvarsministern Sten Tolgfors uppger att den borgerliga alliansen å sin sida tagit alla inriktningsbeslut för försvaret som behövs under nästa mandatperiod och att dagens storlek på försvarsbudgeten ska ligga fast.

-Det råder numera balans mellan försvarets uppgift och utgifter, säger Tolgfors.

Skräms i onödan

Moderaterna har också låtit riksdagens utredningstjänst räkna på de rödgrönas förslag om bland annat höjd arbetsgivaravgift för unga, kilometerskatt och eventuella förändringar i det nyligen införda rekryteringssystemet. Slutsatsen är fördyringar och besparingar för försvaret på totalt sex miljarder kronor per år.

Miljöpartiets försvarsexpert Peter Rådberg hävdar att de rödgröna har preciserat sin försvarspolitik betydligt mer än vad de borgerliga gjorde inför valet 2006. Förutom de 750 miljonerna som ska tas från förbandsverksamhet så ska till exempel 540 miljoner sparas in på internationella fredsinsatser, 445 miljoner på underhåll av material och anläggningar och 60 miljoner på försvarshögkvarteret. Rådberg tycker att moderaterna skrämmer upp människor på förbandsorter i onödan.

-Visst kan det bli nedläggning, men det går att göra besparingar på en massa andra håll också, säger han.