Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Första steget mot fetmapiller

Ett piller mot fetma? Forskare vid Harvard Stem Cell Institute i USA hävdar i alla fall att de tagit "det första steget mot ett piller som kan komma att ersätta löpbandet".

Med hjälp av mänskliga stamceller har forskarna, verksamma vid  Harvard Stem Cell Institute i USA, upptäckt två substanser som får vitt fett att bli brunt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det låter intressant. Det är många som har försökt med det här utan att lyckas, säger Göran Andersson, professor vid Karolinska institutet, som försöker förstå hur fettceller bildas.

I kroppen finns nämligen två sorters fettceller. De vita, som finns främst hos vuxna, lagrar energi i form av fett, medan de bruna, som företrädesvis finns hos spädbarn, omvandlar energin till värme i stället.

Huruvida upptäckten kommer att resultera i ett "magiskt" bantningspiller vill Göran Andersson dock låta vara osagt.
-Jag skulle inte vilja vara utan de vita fettcellerna. Problemet är just att de bruna producerar värme, vilket kan resultera i att kroppstemperaturen höjs. Så jag har svårt att tro att ett liknande piller kan användas för att gå ner i vikt, om man är kraftigt överviktig. Däremot kan man tänka sig att man använder ett sådant piller för att lättare hålla kroppsvikten. Det är fullt rimligt.

Forskningen presenteras i Nature Cell Biology.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.