Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Första spåret efter Spaniens mest jagade man

22-årige Younes Abouyaaqoub är den enda personen ur den katalanska terrorcellen som polisen ännu jagar. Under söndagseftermiddagen hittades hans motorcykel parkerad i den lilla byn Ripoll.

Precis när GP:s team är på väg att lämna det lilla samhället på strax under 11 000 invånare kommer beskedet att en motorcykel som tillhör Spaniens mest eftersökte man har hittats. Den har stått parkerad på samma plats ända sedan dådet i torsdags.

– Jag tyckte det var märkligt att den stod parkerad på samma plats så många dagar i rad, berättar en granne för GP. 

Han vill vara anonym eftersom han arbetar med säkerhetsfrågor. Det var också därför han reagerade på motorcykeln.
– Den stod inte felparkerad eller nåt, men jag tyckte det var konstigt nog att den bara stod där. Den brukar ju inte stå parkerad här och helt plötsligt stod den kvar i flera dagar utan att någon använde den.

LÄS ÄVEN: Han är en av Europas mest eftersökta män

Utanför terrormisstänktes hem

Motorcykeln stod i ett område i utkanten av Ripoll där flera av de utpekade medlemmarna i terrorcellen bodde. Närmare bestämt stod den utanför det hem där en av killarna som dödades i Cambril-attacken bodde.

Polisens tes är att en imam som flyttade till byn 2015 var hjärnan bakom terrorattackerna som skakat Katalonien i dagarna. Enligt spanska medier figurerade imamen i utredningen efter bombdåden i Madrid 2004 där 191 personer dödades och över 2 000 skadades. GP träffar en släkting till två av killarna som pekats ut som medlemmar i terrorcellen. Han känner samtliga utpekade.
– De träffade imamen för 8 månader sen genom moskén. Det enda som stack ut var att några av killarna stannade kvar efter att de allmänna bönemötena var slut, berättar mannen för GP.

Så tillägger han:

– Men vi trodde att de studerade Koranen bara. Vi hade ingen aning om vad de dragits in i. Det var snälla killar allihop och ingen hade förändrats på något sätt.

LÄS ÄVEN: Polisen misstänker: Imam inblandad i terrordåden

Många gripna

Han understryker att några av de gripna troligtvis är oskyldiga, men att polisen frihetsberövat dessa personer för att samla information. Den äldre av bröderna som han är anhörig till pekades initialt ut som föraren i Barcelonaattacken, men senare framkom uppgifter som gjorde gällande att hans lillebror använt hans körkort för att hyra attentatsbilen.

– Han överlämnade sig själv till polisen så fort han insåg att han var efterlyst. Jag vet att han är oskyldig för han satt och rökte på det här torget med min bror hela torsdagen.

Den yngre brodern har däremot pekats ut som en av terroristerna som sköts till döds av polis i Cambrils. Ytterligare tre av killarna som dödades där tillhörde den inre kretsen kring imamen.

– För ett tag sen såg en kompis till mig hur de tre kom hem till imamen klockan 01 på natten.

Tyckte ni inte det var konstigt?

– Nej, för vi visste inte att imamen hade ett kriminellt förflutet. Han visade inga tecken på att vara radikal för oss andra utan framstod som lugn och trevlig.

Släktingen berättar att imamen utan förvarning försvunnit från byn för ett par månader sedan. Tidsangivelsen stämmer väl överens med när ett övergivet hus i Kataloniens södra spets ockuperades och förvandlades till terrorcellens bombfabrik.

– Sen dök han upp igen i förra veckan. Då verkade allt normalt, men så försvann han igen två dagar innan dådet i Barcelona. Sedan dess har han inte synts till igen.

LÄS ÄVEN: Teorin: Föraren i skåpbilen på La Rambla rymde i kapad bil

Inga kända terrorkopplingar

Enligt polisen har ingen av de unga männen förekommit i terrorutredningar tidigare. Invånarna i lilla Ripoll är chockade, av många anledningar.

– Jag känner flera av killarna och jag tror absolut inte att alla som pekats ut som medlemmar i terrorcellen faktiskt var med på allt det här. Polisen har gripit fler än nödvändigt för att säkra utredningen, säger Ripollbon Raúl.

Han pausar för att försöka lugna sin lekfulla hund. Sen fortsätter han:

– Killarna har använts som marionetter. Det är absolut inga onda människor. De har blivit hjärntvättade av den där imamen.

Vad tänker du om att världens ögon riktas mot Ripoll?

– Jag blir trött. Det här är normalt sett en lugn by, men nu är den full av journalister, poliser och en massa snack som gör folk misstänksamma. Jag tycker inte om det.

Under fredagen genomfördes en razzia mot imamens bostad. Mitt emot ligger en liten restaurang där Ignacio Pujol jobbar som servitör.

– Det värsta med det här är att man blir osäker på folk. Jag känner mig misstänksam, det är en hemsk känsla.

Hur väl kände du killarna?

– Vi var inte vänner, men bekanta. Jag har varit klasskompis med några och spelat fotboll med i princip alla. Det finns bara två skolor här på bygden så alla känner alla, men ingen förväntade sig nåt sånt här. Vi är alla förvånade, säger Ignacio Pujol innan han går tillbaka in till jobbet där klientelet idag framför allt består av internationella journalister.