Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Första mutmålet i tingsrätten

I Göteborgs tingsrätt inleddes klockan 9 i dag den första rättegången i den kommunala muthärvan. Åklagaren har kallat den åtalade direktörens exfru som vittne.

Olov Lundgren är vd för kommunala Egnahemsbolaget. Han är åtalad för grovt mutbrott som ska ha begåtts 2003 då han var teknisk chef i Poseidon. Det rör sig om 23,8 ton tegel, till ett värde av minst 85 000 kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta ska Lundgren ha fått gratis till sitt villabygge i Torslanda av ett företag som ville ha uppdrag för Poseidon.

Anledningen till att statsåklagare Nils-Eric Schultz inte har åtalat någon i tegelföretaget beror på att brottet grov bestickning inte fanns 2003 och att brottet därmed är preskriberat.


Grovt mutbrott
Schultz hävdar att Lundgren allvarligt missbrukat sin förtroendeställning för sin egen vinning. Han anser också att avsikten med gåvan var att rubba den fria konkurrensen i samband med framtida upphandlingar. Det gör att han menar att mutbrottet ska anses som grovt.

Men det saknas praxis och han måste övertyga rätten om åtalet inte ska ogillas. Därmed kan utgången på betydelse för bedömningen av andra utredningar i muthärvan.

Den muntliga bevisningen består bland annat av ett vittnesförhör med en före detta anställd vid tegelföretaget. Han ska styrka att Lundgren erhållit teglet utan att betala och att avsikten, från företagets sida, var att senare kunna få en förmånlig behandling vid framtida byggprojekt med Poseidon.


Exfrun hörs
Ett annat vittne är Olov Lundgrens exfru. Hon ska höras angående bygget i Torslanda, heter det i stämningsansökan, för att styrka att teglet erhållits gratis mot att företaget skulle få en förmånlig behandling vid upphandlingen av byggnation i Gårda.

Företaget fick aldrig detta uppdrag och Olov Lundgren har nekat till brottsanklagelserna.

Det är in i det sista osäkert om exfrun infinner sig. Hon har tidigare sagt till GP att hon inte tänker göra det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.