Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sara med sin mamma och syster. ”I början var jag på väg att ringa henne varje dag, men var tvungen att klicka när jag insåg att ingen kommer svara.”

Första julfirandet utan mamma

I våras gick 28-åriga Saras mamma Anneli bort i cancer. Världen vändes upp och ner. Nu väntar för första gången ett julfirande där julens mittpunkt saknas.

Hösten 2018 kom beskedet om cancern. Saras Ehrlunds mamma Anneli hade känt att något var fel och efter några läkarbesök fick hon reda på att hon hade en svårartad cancer som spred sig inuti kroppen. Och Sara, som själv arbetar inom vården, hade svårt att ta in vad som hände. 

– Jag behöll optimismen och tänkte någonstans att det skulle vara en enklare form av cancer som gick att bota. Jag kommer tydligt ihåg hur jag först tänkte ”nu får vi två, tre tuffa år framför oss, men sen blir det bra”. Men när vi satt i väntsalen och tre läkare kom fram till mig, min syster och mamma – då förstod jag att det var kört. 

Läkarna kunde inte säga hur lång tid Anneli hade kvar att leva, men cancern var obotlig. Det fanns inget annat än att vänta och se. Sara, som till vardags arbetar som sjuksköterska, märkte snabbt hur hon gick in i sjuksköterskerollen och någonstans glömde bort att också vara en dotter.

– Jag hade koll på allt. Alla provsvar, recept och mediciner. Jag ringde alla samtal till försäkringskassan och skaffade fullmakt för mamma. Jag kunde förklara för henne hur allt låg till och framförallt hjälpa henne när hon var stressad och orolig. Jag tänkte ju ingenting på mig själv utan bara gjorde. Jag tror nog det var ett sätt att hålla mig själv ovanför ytan.

Hann vara med på Saras födelsedag

Hon visste det inte då, men Saras födelsedag i mars, kom att bli den sista födelsedag de firade ihop. Bara någon vecka före Annelis bortgång hade hon varit hemma hos henne för att fira. 

– Jag märkte ju då att hon led och hade ont. Vi var ute och gick med rullstolen och det var en fin helg. Men när hon åkte hem blev det snabbt värre. Jag kom dit på söndagen och då förstod jag att det var nära. Jag kom fram, gick in till henne och fram till hennes säng och sa ”jag är här nu mamma”. Svaret kom i en svag viskning, ”jag älskar dig”. Dagen efter lämnade hon oss.

Stödet genom Ung Cancer

Tiden efter Annelis död var tuff för Sara. Men en nyfunnen vän skulle underlätta sorgearbetet. Genom Ung Cancers mötesplats Kraftsamlingen träffade Sara 2019 en tjej i liknande situation, vars mamma diagnosticerades med cancer ungefär samtidigt. 

– Tragiskt nog gick de bort ungefär vid samma tidpunkt. Men mitt i sorgen har vi kunnat hitta något gemensamt. Alla känslor av ilska, glädje, sorg och frustration som vi båda känt samtidigt har varit lättare att ta sig igenom tillsammans med någon som förstår precis vad det handlar om.

Ett av Ung Cancers viktigaste arbeten är att se till att ingen ung vuxen ska behöva gå igenom sin cancerresa ensam, vare sig om man är cancerdrabbad eller närstående. Det är grunden som Ung Cancer står på och organisationen arbetar aktivt med att hitta möjligheter för unga vuxna att träffa andra med liknande erfarenheter. 

Sorgen är tuff

Julen har alltid varit en speciell period för Sara, där mamma Anneli fått rollen som julens mittpunkt. Firandet har varit avskalat med bara några av de närmsta till familjen och julafton har alltid firats hemma hos mamma. 

– Ibland undrar jag om mamma visste att julen 2019 skulle bli hennes sista. Hon ville att allting skulle vara perfekt. Allting skulle finnas, det skulle vara rätt servetter och liknande. Minns att hon flera gånger sa att hon hoppades att vi var nöjda med julen, trots att hon mest låg i soffan på grund av smärtor. Såklart vi var nöjda, jag tror vi alla sög ut varenda sekund av den julen. Kanske vi alla innerst inne förstod att det inte skulle bli någon mer jul med mamma. 

Årets jul kommer Sara spendera med morfar, sin syster och sina respektive.

–Vi kommer fokusera mer på att träffas och äta god middag tillsammans och fokusera mindre på själva julen. Vi kommer inte kunna få det som man vill ha det, då är det bättre att byta fokus och fokusera på varandra. Det blir vi, de närmsta som firar ihop. Men det kommer finnas en stor tomhet som kommer vara omöjligt att fylla, avslutar Sara Ehrlund.