Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Daniel Bernmar (V), till höger, menar att Axel Josefson (M), till vänster, och Helene Odenjung (L), i mitten, får räkna med att bli överkörda i beslutsärenden. Bild: Thomas Johansson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Första bakslaget för styret – Alliansen överkörd av oppositionen

Årets andra kommunstyrelsemöte visade sig vara en av de tuffaste utmaningarna för det nya minoritetsstyret. Oppositionspartierna lyckades driva igenom en ändring i Alliansens budget. Mot deras vilja.
– Antingen för man samtal med andra partier eller så får man ordning på sin politik. Annars kommer man att bli överkörd, säger Daniel Bernmar (V).

I Alliansbudgeten, som gäller från årsskiftet, har man tilldelat 30 miljoner kronor för mycket till trafikområdet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det handlade om en skrivning som blivit fel. Budgeten är skriven för ganska länge sedan och vi har fått vissa konsekvensändringar sedan dess, förklarar Helene Odenjung (L).

Det ville de styrande nu rätta till genom att skära ned med 20 miljoner kronor.

Resterande tio miljoner skulle få ligga kvar efter att trafiknämnden krävt 15 miljoner kronor för ökande kostnader inom färdtjänstområdet.

Styret blev överkört

Men så blev inte fallet. I stället ändras alliansbudgeten nu efter oppositionens tycke.

De forna rödgröna samarbetspartierna la ett gemensamt förslag om att budgeten tilldelar de 15 miljoner kronor som färdtjänsten kräver. Förslaget fick även stöd av Demokraterna och vann överlägset med röstsiffrorna 8-4.

– Det här ingår om man har ett så bräckligt styre som de borgerliga partierna har lanserat, då får man faktiskt ta konsekvenserna, säger Daniel Bernmar (V).

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är missnöjd med utgången.

– Att både Socialdemokraterna och Demokraterna väljer att gå i vänsterns ledband är ganska förvånande, säger han.

Dessutom anser han att partierna agerar oansvarigt när man lägger förslag som saknar finansiering.

– När man lägger sådana förslag måste man också kunna visa var pengarna ska tas ifrån. Det gör inte de här partierna just nu, utan detta är något som landar på Göteborgs stads skuldkonto, säger Axel Josefson.

Demokraterna håller med

Martin Wannholt (D) håller med om Josefsons inställning, men menar att beslutet om färdtjänsten inte gick att skjuta upp eftersom pengarna behövs just nu.

– Det urholkar budgeten och så kan vi inte ha det. Vi från Demokraterna kommer att fortsätta att lägga ändringsförslag, men då kommer vi tala om var vi ska ta resurser från inom given budget. Annars blir det här ett överbudsscenario utan dess like, säger han.

Daniel Bernmar påpekar att Alliansen gjorde samma sak mot det rödgröna-styret under förra mandatperioden, exempelvis i frågan om LOV, vilket resulterade i flera ändringsbudgetar.

– Exakt så här gjorde de borgerliga partierna när de fick igenom sina budgetsprängande förslag. Nu sitter de i samma situation och måste anpassa sig efter fullmäktiges vilja, säger han.

Samtliga oppositionspartier är tydliga med att alliansstyret kan räkna med att bli överkörda fler gånger framöver, men att de kommer att ta hänsyn till de beslutade budgetramarna.

– Jag tror vi kommer se mer resultat av det här slaget, konstaterar Ann-Sofie Hermansson (S).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.