Försmak av påsk

Lamm är det perfekta valet just nu - och gärna i form av helstekt lammrygg.

ANNONS
|

Helstekt lammytterfilé med örtkryddad potatisgratäng.

För 4 personer, 1 timme

600 g putsad lammytterfilé

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till gratängen:

10 potatisar av mjölig sort

1 dl hackad purjolök

1 msk hackad persilja

1 tsk hackad timjan

5 dl matlagningsgrädde

Till skyn:

2 dl vatten

2 dl rödvin

1 msk konc. kalvfond

1 vitlöksklyfta

1 tsk färsk timjan

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk soja

Att äta till:

lättkokta broccolibuketter

små späda morötter

Gör så här:

1: Skala, skiva och blanda potatisarna med purjolök, persilja och timjan. Salta och peppra. Fördela blandningen i smorda ugnsfasta portionsformar. Slå på matlagningsgrädde och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter.

ANNONS

2: Koka upp vatten, vin och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten. Tillsätt hackad vitlök och timjan. Låt sjuda i tio minuter. Sila och smaka av med soja, salt och vitpeppar.

3: Salta, peppra och bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och efterstek 7-8 min. Skeda över fett flera gånger och vänd köttet efter halva stektiden. Låt vila några minuter innan det skivas upp. Servera med gratäng, sky och lättkokta grönsaker.

ANNONS