Helstekt lammytterfilé med örtkryddad potatisgratäng.
För 4 personer, 1 timme
600 g putsad lammytterfilé
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
Till gratängen:
10 potatisar av mjölig sort
1 dl hackad purjolök
1 msk hackad persilja
1 tsk hackad timjan
5 dl matlagningsgrädde
Till skyn:
2 dl vatten
2 dl rödvin
1 msk konc. kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 tsk färsk timjan
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk soja
Att äta till:
lättkokta broccolibuketter
små späda morötter
Gör så här:
1: Skala, skiva och blanda potatisarna med purjolök, persilja och timjan. Salta och peppra. Fördela blandningen i smorda ugnsfasta portionsformar. Slå på matlagningsgrädde och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter.
2: Koka upp vatten, vin och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten. Tillsätt hackad vitlök och timjan. Låt sjuda i tio minuter. Sila och smaka av med soja, salt och vitpeppar.
3: Salta, peppra och bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och efterstek 7-8 min. Skeda över fett flera gånger och vänd köttet efter halva stektiden. Låt vila några minuter innan det skivas upp. Servera med gratäng, sky och lättkokta grönsaker.