Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förslag om public service klart

Kraftigt försenat har regeringspartierna enats om skrivningarna i public service-propositionen. På onsdag i nästa vecka lägger de fram förslaget om de framtida villkoren för Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Television.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under de närmaste sex åren blir den nuvarande radio- och tv-avgiften kvar. De tre mindre borgerliga partierna har fått in en skrivning om att avgiftsmodellen ska utredas, rapporterar Ekot i SR.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths pressekreterare Catharina Henriksson bekräftar för TT att regeringens förslag på public service-propositionen läggs fram om precis en vecka, onsdagen den 19 juni. Hur innehållet ser ut är inget kulturministern vill kommentera nu på förhand.

Per Lodenius, Centerpartiets talesperson i kulturfrågor, bekräftar för TT att det enligt förslaget till public service-propositionen blir en särskild utredning om avgiftsmodellen.

-Det viktiga är att vi får en översyn av om det vi har i dag är det rätta sättet eller om det finns bättre. Därför vill vi ha en utredning, och det är alla partierna överens om.

TT: Är du nöjd med förslaget?

-Allting handlar om kompromisser, och då ska inte någon vara nöjd, för då är det en bra kompromiss. Visst hade jag velat sett en del annat, men i det stora hela är jag nöjd.

Ulf Nilsson är vice ordförande i kulturutskottet och Folkpartiets representant i arbetet med förslaget om public service-bolagens villkor. Han vill inte kommentera innehållet i propositionen innan den presenteras på onsdag.

-Hur det än blir är min övertygelse att det inom en nära framtid behövs en förändring av avgiften, som säkerställer fortsatt oberoende för public service-bolagen. Vi tror ju att det i längden är rimligare att vi har ett system där i princip alla betalar en avgift, så slipper vi den här diskussionen om tekniska apparater, säger han till TT.