Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förskolepeng hade varit bästa lösningen

Hade Ann Lundgren och Kia Andreasson varit lite snabbare på att ta till sig av de beslut som lagstiftaren, Sveriges riksdag, fattar så hade situationen varit en annan för förskolekooperativen i Göteborg, skriver allianspartierna i Göteborg i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Det är symptomatiskt för den borgerliga regeringen att genomföra reformer utan att ge de som påverkas någon realistisk möjlighet att förbereda sig” skriver Kia Andreasson (MP) och Ann Lundgren (S) i en debattartikel på GP.se den 20 januari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det symptomatiska är att den socialdemokratiskt styrda ledningen i Göteborg ännu inte förstått att det inte är en socialdemokratisk regering som styr i landet och att riksdagens beslut också gäller Göteborg. Hade Ann Lundgren och Kia Andreasson varit lite snabbare på att ta till sig av de beslut som lagstiftaren, Sveriges riksdag, fattar så hade situationen varit en annan.

Det nya bidragssystemet på lika villkor syftar till att ge såväl fristående som kommunala utförare just lika villkor. Detta är något som de flesta är positiva till. Den tidigare modellen baserad på det ekonomiska utfallet har inte varit rättvis. Den nya modellen är det, men bland annat utifrån Göteborgs stads styrmodell där budgetarna i stadsdelsnämnderna ska tas före sista oktober så har det inneburit kort tid för stadskansliet att räkna fram den nya ersättningen.

Alliansen i Göteborg har länge velat införa en kommunal förskolepeng för att garantera alla barns rätt till omsorg och för att säkerställa familjens valfrihet. Genom att öronmärka förskolepengen, lika för alla med en tilläggspeng baserad på olika stödbehov, går den direkt från stadshuset till varje förskola och barnen där. Hade den modellen genomförts, i stället för den förlegade resursfördelningsmodellen som socialdemokraterna och miljöpartiet benhårt håller fast vid, så hade också ersättningsnivåerna till de fristående förskolorna varit klar för länge sedan. I stället röstade den styrande majoriteten ner Alliansens förslag i kommunfullmäktige och försöker nu få det att låta som att allt är vårt fel, när det i själva verket är tvärtom.

Vi är helt överens om behovet av den fristående förskoleverksamheten och från Alliansens sida fortsätter vi att kämpa för reformer som också framöver ska ge tydliga och lika villkor oavsett huvudman. En förskolepeng är ett sätt att förändra. Med Anns och Kias besvikelse över det nu rådande systemet så uppfattar vi det som ett stöd för vårt fortsatta arbete för en förskolepeng. För vi tycker att det är alldeles uppenbart att det behövs politisk förändring i den göteborgska kommunpolitiken och den kan ske redan till hösten. Det är personalen, föräldrarna och barnen värda, som allt för länge har drabbats av den socialdemokratiska byråkratin.

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

Kristina Tharing (M)

ersättare kommunstyrelsen

Carina Liljesand (KD)

kommunalråd