Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förskolekrisen allt värre i Göteborg

Barngrupperna och förskolekön har aldrig tidigare varit så stora samtidigt i Göteborg. Det är dags för den rödgröna majoriteten att sluta dölja sina brister, skriver Helene Odenjung (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots ökade resurser och kraftig utbyggnad av förskoleplatser i Göteborg klarade inte ens hälften av stadsdelarna av att erbjuda plats inom fyra månader. Samtidigt går drygt 6 800 barn i för stora barngrupper i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nära 30 000 barn har en förskoleplats i Göteborg. Samtidigt finns det barn som knackar på dörren för att få komma in i värmen. Ny förskolestatistik visar att 447 barn har väntat i mer än fyra månader på att få en förskoleplats. Av dessa har 337 barn erbjudits plats men har av olika anledningar tackat nej. Av de 110 barn som har väntat mer än fyra månader är det 17 barn som har sökt till hel stadsdel. Samma statistik visar att stadsdelarna Centrum, Västra Hisingen och Majorna-Linné bröt mot lagen som ger alla föräldrar rätt till en förskoleplats inom fyra månader. Dessvärre har dem inte varit ensamma om det under året. Inte heller Askim-Frölunda-Högsbo, Lundby och Västa Göteborg har lyckats nå lagstiftningens krav.

Kö till personalens knä

Antalet förskoleavdelningar byggs nu äntligen ut i Göteborg, det är en utveckling som vi länge efterfrågat. I slutet av 2011 fanns det drygt 1 240 förskoleavdelningar i Göteborg. Av dem har 664 avdelningar fler än 18 barn i grupperna. Det innebär att drygt 6 800 barn går i för stora grupper i Göteborg om Skolverkets rekommendationer ska följas. Det är en ökning med nära 450 barn sedan 2009. I stället för fler sagostunder som socialdemokraterna lovade i valrörelsen har förskolekön kompletterats med en kö till personalens knä. Vi vill minska förskolans barngrupper och införa maxtak på 14 barn i småbarnsgrupp och max 18 barn för de lite äldre barnen.

Att situationen ser ut som den gör i Göteborg är ingen nyhet, det har varit regel sedan 17 år tillbaka. Men aldrig har barngrupperna och kön varit så stora samtidigt. Det är dags för den rödgröna majoriteten att sluta gömma sig bakom nya definitioner och byråkratiska regler för att dölja sina brister som drabbar både barn, deras föräldrar och personal i stadens förskolor.

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd Göteborg