Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förskoleköer fortsatt gissel

Trots en skärpt lagstiftning och en väldigt generös tolkning av den kan inte kommunen erbjuda alla barn dagis i rätt tid

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Göteborgs styrande rödgröna majoritet har gjort dygd av dagisköerna. De fortsätter vara ett gissel, och i brist på åtgärder flödar kreativiteten när tjänstemännen ska släta över problemen. Det senaste greppet kommer från Hans Wettby, utbildningschef i Centrum:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Den planerade utbyggnaden i vår stadsdel är tyvärr försenad, därför kommer vi nu tillfälligt att förtäta en del av våra förskolegrupper med ett barn, sa han till GP i förra veckan.

Förtäta. Det är ett finare ord för större barngrupper. En omskrivning för sänkning av kvaliteten. Ändå räcker detta inte. Nu har Göteborg inte bara långa köer till förskolan, utan de som får en plats får trängas mer än någonsin.

Kommunalrådet Helen Odenjung (FP) skärpte tonen på debattplats i fredagens GP. Det är dags för den rödgröna majoriteten att sluta gömma sig bakom nya definitioner och byråkratiska regler för att dölja sina brister, skriver hon och föreslår ett maxtak på 14 barn i småbarnsgrupperna och 18 för de äldre.

De rödgröna har i 17 år lovat att korta köerna och i 17 år har de misslyckats. Inte ens en tvingande lag kan hjälpa de styrande i Göteborg. De bryter hellre mot den. Åtminstone väljer de att göra en väldigt generös tolkning.

Lagens stipulerade 4 månaders kötid väljer man att tillämpa bara om ansökan gäller hela stadsdelen, trots att skolverket menar att det ska vara inom rimlig närhet till hemmet, även om familjen bara sökt en förskola.

– Det är solklart säger Anna Medin, jurist vid Skolverket.

De fyra månaderna har dessutom i praktiken automatiskt förlängts till sex genom att familjerna erbjuds möjlighet att söka sex månader i förväg och sedan använda ansökningsdatumen i turordningen. Visserligen köper det kommunen lite extra tid, men i praktiken blir det ett sätt att på två fronter urholka lagen.

Även med denna egenhändiga tolkning av lagen räcker inte platserna till. Då stod 17 barn i kö vid årsskiftet, enligt förskoleansvarig Robert Hammarstrand.

Om regelverket tillämpas som det ska och i enlighet med den skärpning som gjordes i juli förra året var det i stället 110 barn som vid årsskiftet inte fått den dagisplats de enligt lagen har rätt till. Tjänstemän får krumbukta sig för att förklara den politiska impotensen. Robert Hammarstrand medger dock för GP att kommunen nu får ändra redovisningen av förskolekön.

Det är ett stort samhällsproblem för en stad av Göteborgs storlek att familjer inte kan ordna med de mest basala förutsättningarna för ett arbetsliv. Föräldrar ökar inte bara befolkningen, det är människor mitt uppe i en karriär.

I Göteborg måste allt för många ofrivilligt stanna hemma från arbete och hitta kreativa lösningar för att klara den barnpassning de har laglig rätt till. Det är ovärdigt.

GP 16/1 -12