Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Försäljning ger ökad segregering

Att sälja av allmännyttans lägenheter för att finansiera renoveringar är en dålig idé, skriver Lars Henriksson och Mikael Omstedt, Socialistiska Partiet, Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg är en segregerad stad. De flesta politiker rynkar bekymrat pannan över detta, men vidtar sällan några åtgärder. Nu vill kommunens tjänstemän fördjupa segregationen ytterligare. För att finansiera välbehövliga renoveringar i de allmännyttiga bostadsbolagens bestånd vill de sälja ut lägenheter i ”attraktiva områden”. Finns det något säkert recept på segregationen så är det just detta, att låta köpkraft avgöra vem som kan bo var.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Allmännyttan skapades för att folk skulle kunna få bra bostäder med låg hyra. 1960- och 70-talens ”miljonprogram” genomfördes till stor del genom dessa bolag. Detta skedde genom offentliga insatser i ett samhälle som var betydligt fattigare än dagens, men nu hävdar kommunens utredare att vi inte har pengar nog att underhålla och renovera de hus vi då hade råd att bygga utan i stället måste sälja ut de mest attraktiva lägenheterna! Detta är inte sant.

Slussat vidare vinsten

Göteborgs allmännytta har länge lämnat miljonbelopp av sina hyresintäkter till kommunen i stället för att renovera. Enligt Boverket har de till och med brutit mot lagen genom att lämna betydligt högre summor än vad de får lov att göra. Och nu ska det eftersatta underhållet alltså betalas genom att lägenheter säljs ut. Men det finns en annan väg.

2012 visade fackförbundet Byggnads att 50 000 lägenheter behöver renoveras varje år, inte minst för att göra husen mer energieffektiva. Detta skulle ge välbehövliga jobb och vara nödvändigt för att nå klimatmålen. Liksom i Tyskland kan det finansieras genom statliga lågräntelån. En sådan satsning är en bättre väg att gå än att lita på en marknad som varken klarar av klimathotet eller bostadsbristen. Men det kräver politisk vilja. Och en kraftig opinion som kräver att kommunstyrelsen på sitt möte 9 april avvisar förslaget.

Lars Henriksson

Mikael Omstedt

Socialistiska Partiet, Göteborg