Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förlorare trots asylen

Bara ett fåtal konspirationsteoretiker, samt Ecuador, stödjer numera Assange.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Cirkus Assange gick i går in i ett nytt skede. Ecuador beviljade Wikileaksgrundaren asyl, med hänvisning till riskerna för utlämning från Sverige till USA och att där kunna få dödsstraff.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Utlösande tycks ha varit brittiska UD:s kraftfulla påpekanden till Ecuador att Assange inte har rätt att befinna sig på ambassaden. Med rösten darrande av indignation förklarade Ecuadors utrikesminister att "kolonialtiden är över".

Den store förloraren är Assange själv. Från att ha haft hjältestatus har han förvandlats till en simpel rättshaverist, stödd av en glesnande skara konspirationsteoretiker. Om Assange anser sig vara oskyldig till sexanklagelserna borde han rakryggat ha kommit till Sverige för en rättslig prövning.

Påståendena om att ett svagt Sverige inte skulle kunna stå emot påtryckningar från USA om utlämning är nonsens. Assange kan inte utlämnas vidare i något ärende utan att Storbritannien ger sitt godkännande. En sådan fråga ligger helt i britternas händer.

Den närmaste frågan är nu hur Assange skall ta sig till Ecuador. Storbritannien säger sig eftersträva en förhandlingslösning, men kommer inte att ge fri lejd. För varje dag sjunker aktningen för Assange.