Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

På den här tomten låg Soabs kemilkalielager i två decennier. Företaget som är där i dag har inget med föroreningarna att göra.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förgiftad mark fall för domstol

Nu får miljödomstolen avgöra hur omfattande utredningar som behövs för att få grepp om föroreningarna i ett av Soabs gamla områden i Mölndal.

– Vi vet inte hur allvarligt det här är och det är det vi vill få svar på. Det är en väldigt liten del av området som har undersökts, säger länsmiljöingenjören Maria Gustafsson på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Myndigheten har nyligen i ett förläggande krävt en ny studie för att kunna fastställa omfattningen av föroreningarna från Soabs före detta kemikalielager.

Marken bedöms vara starkt förorenad. Giftiga ämnen har spridits i såväl jord som vatten men endast 6 000 av 20 000 kvadratmeter har undersökt och bara enstaka jordprover tagits.

Området ligger vid Grevedämmet, bara 20 meter från Mölndalsån. I ån har hittats låg förekomst av DEHP, ett ämne i plast som kan störa fortplantningsförmågan och som är förbjudet i bland annat leksaker.

Ingen vet dock hur mycket kemikalier som har läckt ut under de 30 år som passerat sedan lagret var i drift, eller riskerar att läcka ut om marken exempelvis bebyggs.

Enligt länsstyrelsen är det Akzo Nobel SC, före detta Soab, som bär ansvaret för föroreningarna. Företaget lagrade kemikalier på fastigheten Grustaget 1 i 22 år, utan tillstånd för kemikaliehantering.

Inom ett halvår har länsstyrelsen krävt att den nya utredningen ska vara klar men bolaget har överklagat till miljödomstolen. Akzo Nobel anser att länsstyrelsens krav är för höga och att det inte behövs så många utredningar.

– Jag vill inte kommentera detta just nu. Vi ska utveckla vår talan till miljödomstolen. Notera att bolaget tar på sig ansvaret. Men det har redan gjorts många utredningar, säger Johan Norman, som är bolagets juridiska ombud.

Föroreningarna vid Grevedämmet påverkar inte planerna på bostäder och förskola vid Mölndals kråka där Soabs hade sin fabrik. I veckan godkände kommunstyrelsens planeringsutskott ett samarbetsavtal med NCC.