Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Företag i Göteborg kan behöva steppa upp

Konkurrensen är knivskarp. Företag i Göteborg som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Tjänstebil och massage på jobbet kan vara trevligt. Men glöm inte grunden. Allt börjar med tjänstepensionen. Det är grundbulten i varje företag som vill vara en attraktiv arbetsgivare.
För arbetstagaren är fördelarna med tjänstepension många. Den allmänna pensionen utgör på sin höjd 50 procent av inkomsten när du går i pension.Tjänstepensionen kan då fylla ut med ytterligare 10-20 procent för de flesta. 

– Ju högre lön man har, desto större andel kommer tjänstepensionen att utgöra. För de som tjänar lite mer finns dessutom ett smart knep som ger en extra skjuts i det egna pensionssparandet – nämligen löneväxling, säger Mattias Munter, pensionsekonom.
– Löneväxling är en win-win där den anställde kan få högre pension, samtidigt som arbetsgivaren kan erbjuda en attraktiv förmån, fortsätter han.

Trygghet nu

Tjänstepensionen är inte bara avgörande på sikt. Det ger även trygghet här och nu.

– Det handlar exempelvis om att koppla en sjukförsäkring till sparandet, en så kallad premiebefrielseförsäkring. Det innebär att om du blir långtidssjukskriven så går försäkringsbolaget in och tar över betalning av premien. Den anställde får alltså sina tjänstepensionsbetalningar ändå, säger Mattias Munter.

För att känna arbetsglädje och tycka att det är kul att gå till jobbet och prestera, så måste man må bra. I Skandias sjukförsäkring ingår en förebyggande hälsoförsäkring med en så kallad hälsosluss, där chefer och medarbetare enkelt kan få kontakt med en hälso- och rehabvägledare.

Som chef kan du där även få stöd i frågor som rör en medarbetares hälsa.
– En hälsoförsäkring ger snabb tillgång till proaktiv hjälp, utan att det behöver ha hänt så mycket. Det kan vara stress eller något fysiskt. Det ger en väldig trygghet för både medarbetare och chefer att veta att det är enkelt att få stöd, säger Mattias Munter.

Den sista länken i Skandias hälsokedja är sjukvårdsförsäkringen som ger effektiv och snabb tillgång till specialistvård när det behövs. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande både för stora och små företag.

– De företag som har helheten – hälsoförsäkring, sparande, sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring – är också friskare företag generellt sett. Och friskare företag är också lönsammare företag, säger Mattias Munter.

Välj rätt tjänstepension för ditt företag - testa Skandias guide.