Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Madeleine Thielen och Tora Jacobsson är två av runt 400 föreningsaktiva som ger sig ut på strandstädning i Kungälv den här helgen och nästa.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Föreningar städar upp stränderna

Två helger i rad invaderas Kungälvs stränder av 400 unga konståkare, ishockeyspelare, roddare och fotbollsungdomar. Deras jobb: städa rent. Deras belöning: pengar till klubben.

Konståkning är en stor del av Madeleine Thielens och Tora Jacobssons liv. Men när väckarklockan ringer i dag är det inte avfärd till ishallen som gäller. I stället har de och klubbkompisarna i Ytterby-Kungälv konståkare i uppgift att rensa bort skräp från stränderna i Glose, Nordön och Överön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är klart att det är lite ovärt kanske. Men vi har faktiskt ganska kul när vi kommer igång och man får tänka på att det ger oss pengar så att vi kan åka utomlands med klubben, säger Madeleine Thielen.

Förra året kammade föreningarna i Kungälv hem nästan 140 000 kronor på strandstädningsdagarna. Pengarna kommer från organisationen Städa Sverige, som finansieras av både kommuner och privata företag. Kungälvs kommunekolog TorBjörn Nilsson konstaterar att det rent finansiellt är en bra affär för Kungälvsborna.

– Vi sponsrar Städa Sverige med 20 000 kronor. Så vi betalar mycket mindre än vad föreningarna får betalt, säger han.

Behovet av en rejäl strandstädning kan vara extra stort i år, eftersom vinterns många hårda stormar tros ha fört in extra mycket skräp från havet. Enligt TorBjörn Nilsson handlar det framför allt om väldigt mycket plastmaterial som flyter i land.

– Det ställer till väldigt mycket skada. Plasten delas i mindre och mindre bitar och de här plastpartiklarna drar till sig miljögifter. Sedan kan både fåglar och skaldjur bli skadade eller dö när plasten hamnar i magen, säger han.

– Sedan är ju det estetiska väldigt viktigt också. Om vi ska kunna locka till oss turister så är det inte bra om stränderna är skräpiga.

Även om idrottsföreningarnas insats är begränsad till två helger räknar TorBjörn Nilsson med att deras jobb kommer att göra stor skillnad. Varje bidrag behövs, eftersom Kungälv har totalt 41 mils kuststräcka om man även räknar in alla öar.

– Det här gänget kommer i princip ta hela havsbandskusten, det gör en jättestor skillnad, säger han.

Både Tora Jacobsson och Madeleine Thielen har varit med förr och städat stränder. Och de slår fast att de extra slantarna till klubben inte är den enda orsaken till att de ger sig ut med städsäckarna i dag.

– Vi gör det absolut inte bara för pengarna, utan det är för en god sak också. Det här är ju väldigt bra för miljön, säger Tora.

Fakta: Förbundsägt

• Städa Sverige är en organisation som ägs av 44 av Sveriges specialidrottsförbund. Grundtanken är att hitta samhällsnyttiga städuppgifter som landets föreningar kan hjälpa till med – mot betalning.

• Organisationen får sina pengar från bland andra Trafikverket, kommuner och en rad privata företag.

• Under 2014 betalades totalt 4,7 miljoner kronor ut. 518 klubbar fick dela på den summan. Klubbarnas städpatruller lyckades under året samla in 749 ton skräp.