Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Föremålet på Landvetter gav utslag för sprängämnet TATP

Mannen som i går greps i en kontroll på Landvetter flygplats har släppts på fri fot. Enligt åklagarmyndigheten är han inte längre misstänkt för brott efter att hans gods analyserats. – Det såg ut att var matvaror, säger polischefen Erik Nord till SVT.

Mannen greps av polisen vid 8-tiden på torsdagsmorgonen efter att ha stoppats i en säkerhetskontroll vid Landvetter flygplats utanför Göteborg. 

Enligt polisen greps mannen i inrikeshallen på Landvetter flygplats efter att teknisk utrustning som används på flygplatsen indikerade att mannen bar med sig ett föremål vars innehåll kunde vara farligt. 

– Den tekniska utrustningen gav utslag för sprängämnen, berättade presstalesmannen Tommy Nyman för GP under torsdagen. 

Vätskor i burkar 

Den substans som gav utslag i kontrollen ska vad GP erfar ha varit TATP (triacetrontriperoxid), ett extremt känsligt, lättexplosivt och oberäkneligt sprängmedel.

I mannens gods återfanns, enligt uppgift till GP, två mindre burkar med en mörk vätska och dessutom en något större mängd vit vätska. 

Vid 14-tiden på fredagen släpptes mannen på fri fot efter att analysen av de misstänkta föremålen färdigställts. 

"Analys av de misstänkta föremålen har gjorts under dagen och mannen är inte längre misstänkt för brott. Åklagaren har ingen möjlighet att lämna ytterligare kommentarer till beslutet.", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, ledde under torsdagen utredningen. När SVT frågar Nord vad mannens gods såg ut att vara svarar polischefen: 

– Det får egentligen förundersökningsledaren svara på men det såg ut att var matvaror.

Delar av Landvetters flygplats spärrades under torsdagen av i samband med gripandet då nationella bombskyddet inledde undersökningar av det misstänkta godset. Senare under dagen bedömdes det säkert att flytta och det fortsattes undersökas på en plats som bedömdes vara säker. 

Mannen fördes efter gripandet till polishuset i Göteborg där han förhördes och där även hans tillhörigheter undersöktes. Klockan 14.15 under torsdagseftermiddagen anhölls han misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, ett brott han alltså nu inte längre är misstänkt för. 

Utredningen har sedan fredagsmorgonen letts av Per-Erik Rinsell, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Göteborg. När GP var i kontakt med Rinsell tidigt i morse var han fåordig om ärendet. 

– Rubriceringen om försök till allmänfarlig ödeläggelse ligger kvar. Jag har inte lämnat in någon häktningsframställan och det har inte heller tagits något beslut om ett frigivande. Sedan får vi se vad det här landar i under dagen. I övrigt kan jag inte svara på mer frågor om det här i nuläget, sa Rinsell under fredagsmorgonen. 

Misstänkt nekar till brott 

Rinsell uppgav även då att den tidigare misstänkte mannen nekade till brottsmisstankarna. Mannen har försvarats av advokaten Peter Nolby. 

– Han har nekat till misstankarna från första stund och är givetvis nöjd över att ha blivit släppt, säger Nolby till GP i en kort kommentar från ett pågående sammanträde. 

Per Rinsells kollega, vice chefsåklagare Bengt-Olof Berggren, uppgav tidigare under fredagen att utredningen skulle kunna ha flyttats från Göteborgs åklagarkammare om brottsrubriceringen förändrades.

– Skulle rubriceringen ändras från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse till förberedelse till terrorbrott blir det dock den särskilda åklagarkammaren i Stockholm som tar över målet, förklarade Bengt-Olof Berggren.

Enligt medieuppgifter vid lunchtid på fredagen skulle den anhållne mannen även ha varit misstänkt för försök till terrorbrott. Vice chefsåklagare Åklagaren Per-Erik Rinsell som leder utredningen kommenterade uppgifterna så här:
– Jag är den som delger misstankarna i ärendet och jag har inte delgivit någon en misstanke om försök till terrorbrott.

Säpo samarbetar med polisen i ärendet

Sedan mannen greps har säkerhetspolisen (Säpo) informerats fortlöpande om händelsen. Karl Melin, tillförordnad presschef på Säpo, betonar dock att det är polisen som har lett utredningen. 

– Exakt hur vi jobbar tillsammans kan jag inte gå in på. Vi samarbetar kring ärendet framåt och framkommer det någonting i det som skulle handla om brottslighet där vi behöver gå in mer och göra något kommer vi att göra det, men i nuläget är det polisen som leder arbetet, berättade Karl Melin innan den tidigare misstänkte mannen släpptes på fri fot. 

Ämnet TATP som polisen fick utslag av på i de första undersökningarna av mannens gods figurerade även i en brottsutredning var i Göteborg i våras.

I april gjordes en husrannsakan mot en lägenhet i Masthugget.

LÄS OCKSÅ: Här slår insatsstyrkan till – hittade högexplosiva sprängämnen

Då befarades det att två män sysslade med bombtillverkning, detta sedan tullen spårat preparatet till ett paket som en av männen beställt. Männen greps men häktades inte.

Förundersökningen i det fallet är ännu inte avslutad.

Vet du mer? Har du bilder? Kontakta GP!
Mejla GP på [email protected], Mms:a eller sms:a till nummer: 72010 eller ring tipstelefonen: 031-17 20 10