Lägger ner föreläsningsserien. "Förlorar man sju miljoner måste man fundera över hur i herrans namn man ska finansiera hela vår verksamhet", säger Conny Pettersson, chef för ABF Göteborg, Samtidigt som till exempel ABF Stockholm väljer en annan väg för att lösa förlorade statsbidrag.
Lägger ner föreläsningsserien. "Förlorar man sju miljoner måste man fundera över hur i herrans namn man ska finansiera hela vår verksamhet", säger Conny Pettersson, chef för ABF Göteborg, Samtidigt som till exempel ABF Stockholm väljer en annan väg för att lösa förlorade statsbidrag.

Föreläsningsserie skrotas trots miljoner på banken

ABF Göteborg får i år över 40 miljoner kronor i bidrag från samhället. Dessutom har man 77 miljoner på banken. Ändå lägger man ner sin populära föreläsningsverksamhet som kostade 1,2 miljoner om året.

ANNONS
|

ABF Göteborgs föreläsningsverksamhet har efter 17 år blivit en institution i Göteborg. Beslutet att lägga ner kom som en blixt från klar himmel härom veckan, som GP tidigare berättat om. ”Orsaken är verksamhetens höga kostnader för arrangemang och personal samtidigt som intäkterna, via samhällets stöd, har varit för små för verksamheten”, förklarade man bland annat i ett pressmeddelande och till GP sa Conny Pettersson, chef för ABF Göteborg:

- Föreläsningarna har varit uppskattade, men om inte resurserna räcker så kan vi inte fortsätta.

LÄS MER: ABF lägger ner föreläsningarna

Jens Lejhall på VG-regionens kulturavdelning, som tillsammans med forskare utvärderat kulturprogrammens betydelse i kommuner, menar att bidrag från stat och kommun aldrig har täckt kostnaden för den typen av arrangemang.

ANNONS

- Lite förenklat kan man säga att statsbidraget för folkbildning premierar unika individer, alltså antal deltagare i studiecirklar med mera, och inte evenemang med en stor anonym publik.

Ändå är det de sju miljoner som ABF Göteborg tappar när statsbidraget konstruerats om som anges som orsak till att föreläsningsverksamheten läggs ner.

– Förlorar man sju miljoner måste man fundera över hur i herrans namn man ska finansiera hela vår verksamhet, säger Conny Pettersson, chef för ABF Göteborg.

Han erkänner också att det under tidigare år främst varit ränteintäkter som finansierat föreläsningsverksamheten – något som blir omöjligt med dagens minusränta. ABF Göteborg har dock en del pengar att röra sig med. I år erhåller man över 40 miljoner i bidrag från stat, region och kommun.

Men ABF har också pengar på banken. Enligt senaste årsredovisningen 77 miljoner. Och styrelsen har beslutat att dessa får användas för att täcka upp för de förlorade miljonerna fram till år 2020 då ekonomin åter ska vara i balans. Trots det anser man att föreläsningsverksamheten, som exklusive personalkostnader kostade 1,2 miljoner om året, inte går att rädda.

Tanken var att de båda verksamhetsledarna skulle vara kvar i organisationen, men efter en uppgörelse, som Conny Pettersson inte vill avslöja innehållet i, har de lämnat. Det innebär att ytterligare 1,5 miljoner om året sparas in när deras avgång är betald.

ANNONS

– Men skulle vi inte göra något åt underskottet är ABF Göteborg borta om sju, åtta år.

LÄS MER: ABF Göteborg skjuter sig i foten

Vi landar på fötterna och fortsätter vår folkbildning

Nedläggningen av Göteborgs ledande debatt- och samtalsscen har inte bara fått kulturarbetare, akademiker och journalister att reagera. ”Det är ett mycket tråkigt besked, men denna typ av beslut fattas inte förrän man prövat alla möjliga alternativ”, kommenterade ABF Stockholms chef Håkan Wiclander i ett pressmeddelande.

Där klargörs också att Stockholmsavdelningen, som tappar 5,2 miljoner i statsbidrag, ”väljer än en annan väg än systerföreningen i Göteborg” och inte tänker ändra volymen på sin föreläsningsscen.

– Vi kommer att arbeta för att hitta andra produktionsmodeller. Vi vill hitta strategiska samarbeten, till exempel med högskolorna runt om Stockholm, säger Håkan Wiclander.

Conny Pettersson tror dock inte på att försöka få in pengar från annat håll.

– Det är inget vi är historiskt bra på. Vi får ju våra pengar från samhället och är vana vid att jobba under de förutsättningarna. Ska man ställa om till något annat tror jag man mentalt behöver rätt lång tid på sig.

Helt nattsvart är det ändå inte på bidragsfronten. När VG-regionen gör om sitt bidragssystem kommer ABF i år att få en större del av regionens så kallade kulturpott.

ANNONS

– Det kommer inte att kompensera de sju miljoner man förlorar i statsbidrag, men det ser i alla fall ut att bli ett par miljoner, säger Jens Lejhall.

ANNONS