Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förbundsbas misstänks för ekobrott

En ordförande i ett förbund inom Riksidrottsförbundet misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Det handlar om belopp i miljonklassen. Åklagaren räknar med att väcka åtal inom kort.

Mannen, som är i 50-årsåldern och hittills ostraffad, nekar till brott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är misstänkt för att i omgångar ha fört över pengar från företaget där han arbetade till ett bolag där han själv var styrelseordförande. Det bolaget hade i sin tur kopplingar till det aktuella idrottsförbundet, bland annat genom att utföra olika uppdrag.

TOTALT HANDLAR DET enligt utredningen om 1,2 miljoner kronor som förts över från företaget till bolaget.

Efter anmälan från företagets jurister greps mannen av polis vid sin arbetsplats i slutet av sommaren. Han anhölls och häktades kort efter av Solna tingsrätt misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Totalt var han frihetsberövad i drygt två veckor.

Mannen har medgett faktiska omständigheter – att han har fört över pengar till bolaget där han är styrelseordförande – men nekar till brott. I stället skulle det enligt honom ha handlat om lån som skulle betalas av under hösten.

Specialiståklagare Zilla Hirsch delar inte den uppfattningen.

Hon säger till GP att utredningen under hösten stärkt hennes uppfattning och att hon inom kort räknar med att åtala förbundsordföranden misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

– Men före jul blir det inte, det hinner vi inte, säger hon.

SEDAN MANNEN SLÄPPTES från häktet hart det gått över tre månader och på frågan om varför utredningen har dröjt svarar hon:

– Tyvärr är det ofta långa handläggningstider i den här typen av mål. När mannen släpptes från häktet var bevisningen säkrad, så rent utredningstekniskt har det inte varit någon brådska.

MANNENS FÖRSVARARE ÄR advokaten Jan Kyrö. Till GP säger han:

– Jag och min klient väntar fortfarande på besked från åklagaren. Att eko-utredningar tar tid är inget ovanligt, men för den enskilde individen kan det för förstås upplevas som besvärligt att behöva vänta, säger han.

Jan Kyrö var med vid häktningsförhandlingen och på frågan om hur han ser på bevisningen, svarar han:

– Eftersom jag inte sett någon stämning kan jag heller inte kommentera den. Det enda jag kan säga är att min huvudman bestrider brott.

GP hade i går kontakt med den misstänkte förbundsordföranden.

HAN VAR DÄMPAD och säger att han inte hört ett ljud om utredningen sedan han släpptes ur häktet. Han visste heller inte att ett åtal är på gång.

– Jag är oskyldig till brott, några andra kommentarer vill jag inte ge nu, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.