Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förbud ska stoppa fylla på studentflaken

Årets studentflak ska vara fyllefria. Alkohol förbjuds för att examensdagen ska bli rolig och minnesvärd.

All förtäring av alkohol och andra drycker under färd på studentflak förbjuds i Södertälje i vår. Beslutet fattades i veckan av Södertäljepolisen, Södertälje kommun och samtliga rektorer i distriktet, uppger Dagens Nyheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Beslutet i Södertälje är intressant och vi borde titta på det tillsammans med Göteborgs stad. Jag kommer ta upp frågan inom vår polismyndighet och sedan får vi se om det leder till ett liknande beslut även här, säger Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i Västra Götaland.

Förra året skadades två unga män allvarligt i olyckor med studentflak i Västsverige. I Trollhättan slog en ung man huvudet i en bro och i Kungsbacka klättrade en ung man upp på flakets kant, tappade balansen och föll handlöst i asfalten.

I Göteborg var det stökigt när studentflaken anlände till Götaplatsen. Flera mindre bråk rapporterades, ungdomar hoppade upp på flaken och stal saker från studenterna och det krossades så mycket flaskor att polisen tvingades stänga av trafiken för att städa.

Fram till dess hade polisen sett mellan fingrarna med stök och fylla för att studenterna skulle få fira och vara glada.

Men efter förra årets firande förklarade Bengt Karlsson i GP att han inte längre kunde utesluta ett förbud mot studentflak i framtiden. I dagsläget är det dock inte aktuellt, förklarar han.

- Både ungdomar och föräldrar vet att vi tittar på det här och vi vill att de ska veta att enda syftet är att ingen ska skadas. Förra året skickade vi ut frågor om hur firandet uppfattades så vi har ett underlag att ta fram och utvärdera. Och det är hög tid att göra det nu.

Beslutet i Södertälje innebär också att alla studentflak måste ha en flakvärd som är minst 25 år och att flaken ska inspekteras innan avfärd.

Enligt Dagens Nyheter kommer Södertäljepolisen att så småningom informera mer om sitt beslut på polisens facebooksida och Södertälje kommuns hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.