Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sikfiske. Den som själv fiskar och äter sik från Vättern bör följa Livsmedelsverkets kostrekommendationer.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

För höga dioxinvärden i sik från Vättern

Sik från Vättern toppar nu de tillåtna värdena för miljögifter som dioxiner och PCB, uppger Länsstyrelsen.

Det är fortsatt högre värden av dioxiner och PCB i sik från Vättern än vad som är tillåtet enligt gränsvärdet för livsmedel, konstaterar länsstyrelserna runt sjön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Yrkesfiskarna måste nu kunna visa att just den fisk som är till försäljning inte innehåller för höga halter av dioxiner.

Redan sommaren 2013 meddelade Livsmedelsverket att myndighetens analyser visade att vissa sikar fångade i Vättern innehöll högre halter av miljögifter än vad som är tillåtet enligt EU:s gränsvärden.

Sådan sik får inte säljas för konsumtion.

Den genomgripande undersökning som länsstyrelserna nu har gjort tillsammans med Sötvattenslaboratoriet visar att halterna av dioxin och PCB fortfarande överskrider gränsvärdena, men att det är stor variation mellan olika sikar.

Den som själv fiskar och äter sik från dessa sjöar bör ta del av och följa Livsmedelsverkets kostrekommendationer.

Fakta

Vissa fiskarter får säljas i Sverige trots att dioxinhalten är högre än EU:s gränsvärde. Det beror på att Sverige har ett särskilt undantag för vissa inhemska fiskar: strömming/sill, vildfångad lax, öring och röding från Östersjöområdet och från Vänern och Vättern. Sik omfattas alltså inte i detta undantag.

Vad är dioxiner och PCB?

Dioxiner och PCB är miljöföroreningar som på olika sätt fått stor spridning i miljön. Dioxiner bildas i små mängder vid bland annat tillverkning av kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, till exempel sopförbränning.

Dioxiner och PCB är fettlösliga och finns främst i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter har fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön.

Källa: Livsmedelsverket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.