Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"För få poliser på Avenyn"

Två poliser arbetade ensamma på Avenyn under flera timmar en lördagsnatt. - Situationen är ohållbar och farlig både för oss och för allmänheten, skriver den ena av dem i en tillbudsanmälan.

Enligt polisinspektörens anmälan leder ett nytt dimensioneringsbeslut till att förstärkning inte längre sätts in på exempelvis Avenyn. I en anmälan till rikspolisstyrelsen beskriver hon sin och kollegans arbetssituation en natt i slutet av december: De fick "handgripligen kasta undan folk" som försökte hindra dem när de tog hand om ett sjukfall. Samtidigt kom flera personer fram och ville göra anmälningar om misshandel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Att vara ensampatrull på Avenyn en lördag är helt omöjligt, sammanfattar inspektören.

Lars Klevensparr, polismästare i Storgöteborg, säger sig ha förståelse för inspektörens synpunkter men tillägger att det "pågår lite internt tjafs nu" om vem som äger de extra resurserna under polisens så kallade förstärkningspass på fredagar och lördagar.

- Tidigare har ingripandepatrullerna varit mer självständiga med vad de ska göra. Efter sommaren satte vi ned foten, med ett tydliggörande att de ska kunna skickas av länskommunikationscentralen på larm när allmänheten behöver oss, säger Klevensparr.

Detta "tydliggörande" är det nya, något nytt dimensioneringsbeslut finns inte.

Det är en pågående dragkamp, uppger Klevensparr, som har sin grund i olika polisers skilda perspektiv på verksamheten:

- En del poliser i ingripandeverksamheten säger: 'Varför ska vi behöva åka på larm när vi gör god nytta där vi är?'

Lars Klevensparr hävdar att denna tvist mellan ett mera förebyggande arbete och det larminriktade kommer att lösas under året.

- Under 2010 kommer vi i Storgöteborg att öka med 100 poliser, och då bli omkring 1100. Med så många anställda ska vi klara båda uppgifterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.