Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sjuåriga Nijin Amedi i Gårdsten fixade vaccinationen utan problem.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Föräldrar tvekar om vaccination

Inte mer än drygt hälften av föräldrarna vid skolorna i nordöstra Göteborg vill att deras barn vaccinerar sig.

Det här konstaterar skolsköterskor i de nordöstra stadsdelarna som liksom övriga delar av Göteborgsregionen startade upp vaccinationen i skolorna på måndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har max 60 procents anslutning här, säger skolsköterskan Kersti Björkqvist vid Gårdstensskolan där man i likhet med andra delar av Göteborgsregionen började med vaccinationen på måndagen. Andra skolor har inte ens kommit upp till 50 procent och orsaken är enligt många föräldrar medias rapportering av vaccinationen och riskerna med vaccinet.

- Vi försöker inte övertala någon som inte vill vaccinera barnen utan informerar helt enkelt om vaccinationen och säger att vi tycker det är bättre att vaccinera sig än att ta risken av att få influensan, säger Kersti Björkqvist.

"Det gjorde inte ont alls"

När GP besökte Gårdstensskolan var fem familjer med barn i första klass i vaccinationslokalen. Två avstod från att ta sprutan medan tre ställde upp. Sjuåriga Nijin Amedi klarade vaccinationen mycket bra. Hennes mamma Helen Ali förklarade att hon och familjen hade bestämt sig för att hela familjen skulle vaccineras.

- Det gjorde inte ont alls. Jag var lite rädd först men jag tittade på mamma som var med och då gick det bra, förklarade Nijin.

Skolorna i Gårdstensområdet räknar med att klara av vaccinationen av barnen upp till 16 år på tre veckor och man räknar då med att det skall finnas tillräckligt med vaccin.

- Barnen under 12 år – som får halv dos – skall komma hit en andra gång senare innan jul och få ytterligare en spruta, säger Kersti Björkqvist

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.