Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färre feriejobb i Göteborg i år

Antalet feriejobb för gymnasieungdomar ser ut att krympa från 1 550 till 1 500 i år. Budgeten är densamma som i fjol, och lönerna är inte färdiga.

Medan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsförmedlingen aviserar att skörden av sommarjobb kommer att bli bättre i år än i fjol, så förefaller Göteborgs stad krympa antalet feriejobb för gymnasieungdomarna från 1 550 till 1 500.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- I år ser det som om vi kommer att kunna erbjuda 1 500 gymnasieungdomar feriejobb. Den 25 mars blir det lottdragning, då det blir klart vilka ungdomar det blir som får sommarjobb, säger Jessica Dahlström, projektansvarig för gymnasieungdomarnas feriejobb i kommunen.

Orsaken att det ser ut att bli färre sommarjobb i kommunen i år beror på att budgeten för feriejobben är densamma som i fjol.

- Vi har garderat oss för att vänta in hur lönerna kommer att hamna och hur många gymnasieungdomar från barn- och fritidsprogrammet och vård-och omsorgselever som kommer in på sina garanterade platser, för de har lite högre lön. Antalet feriejobb skulle kunna öka, men det beror lite på hur många platser vi får in. Kommunen ska ju ta fram 1 500 totalt feriejobbsplatser, säger Jessica Dahlström.

De garanterade feriejobben för eleverna inom barn-vård och omsorg är cirka 300-400, och de ingår i den totala potten på 1 500 jobb.

Däremot är feriejobbsläget något bättre för grundskoleeleverna.

- Vi har avsatt 1 200 platser för grundskolans niondeklassare. Det är lika mycket som förra året. Varje stadsdel ansvarar för processen själv. Och då har det varit så att cirka 25 procent av feriejobben går till elever som har särskilda skäl, och så har man också haft utlottning. Det har sett lite olika ut i stadsdelarna, säger Lisbeth Ringdahl, arbetsmarknadschef på kommunen.

Antalet platser fördelas också efter hur många elever som går i stadsdelarnas skolor.
Vad niondeklassare och gymnasieelever kommer att få för lön än ännu inte färdigförhandlat.

I riket i övrigt är feriejobbsläget ganska bra.

- Men det gäller att vara alert innan jobben tar slut, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen till TT.

I fjol anordnade landets kommuner och landsting ungefär 68 000 sommarjobb.

- Det blir lite fler i år, säger Vivi Jacobson-Libietis, utredare på SKL.

Många kommuner satsar mer på att sysselsätta sina ungdomar, ett effektivt sätt att få ner buslivet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.