Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färre är nöjda med äldreboende

Medborgarnas betyg på landets äldreboenden är "signifikant lägre" i år än det var 2010. Indexet backar från cirka 67 i fjol till 64 i år, enligt en ny mätning från Svensk Kvalitetsindex. Nedgången gäller både privat och offentligt drivna äldreboenden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Undersökningen bygger på drygt 10 000 telefonintervjuer med ett statistiskt urval personer som haft direktkontakt med eller egen erfarenhet av verksamheterna det senaste året.

Svensk Kvalitetsindex undersökning visar att "kundnöjdheten" vad gäller äldreboenden är som lägst i storstadsområdena, med ett index på 61,5. Näst lägsta betyget ges på orter med upp till 200 000 invånare.

Även hemtjänsten får lägst betyg av storstadsborna. Ju mindre ort, desto nöjdare "kunder".

I undersökningen mäts också vad brukarna anser om kvaliteten i relation till priset, alltså valuta för pengarna. Där har indexet för äldreboenden sjunkit från 65,5 i fjol till 61,3 i år.

Kommunal har pekat på att kostnaderna för äldreomsorgen minskat. Men Göran Stiernstedt, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting, sätter inte likhetstecken mellan kvalitet och kostnader.

-Svensk äldrevård har mycket resurser i ett internationellt perspektiv. Det finns i stället en hel del kompetensproblem och brister i styrning, säger han.

Stiernstedt tillstår samtidigt att det finns boenden där det har skurits ned för mycket på bemanningen. Han tillstår också att Kommunal har rätt i att anhöriga står för en stor del av omsorgen av de gamla som fortfarande bor hemma.

-Skulle alla fruar och äkta makar plötsligt kasta in handduken behövs det så klart mer resurser, säger Stiernstedt.

Men, upprepar han, äldreomsorgens stora utmaning är att utnyttja resurserna på ett mer effektivt sätt. Det blir sannolikt allt viktigare i takt med att andelen äldre växer.

-Vi har en teknisk utveckling vi inte kan förutse. Maskiner ska inte ersätta människor, men kan vara en hjälp. Det åker till exempel omkring folk nattetid och kontrollerar om folk lever, den typen av övervakning kommer man i framtiden att kunna använda teknik till, säger Göran Stiernstedt.