Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Växthus på Rosendals trädgård på Djurgården.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färgstark inspiration till din trädgård

Glöm dina egna uttorkade rabatter och misslyckade odlingsprojekt för en stund och hitta inspirationen hos andra. En trädgårdsresa väcker nytt liv i planteringslusten och visar odlingsidéer du trodde var omöjliga.

Pampiga slottsparker, inspirerande handelsträdgårdar och prunkande privata trädgårdar som hålls öppna för nyfikna - det finns hundratals visningsträdgårdar att njuta av i Sverige. En trädgårdssemester handlar delvis om att få inspiration och se nya platser, men har också en social funktion, menar Ann Larås på reseföretaget Trädgårdsturisten, som anordnar trädgårdsresor i Sverige och Europa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Man fyller på sitt förråd av vackra upplevelser, och får i bästa fall nya bekanta och vänner. Många av dem som reser på trädgårdsresor tycker om att fota och dokumentera, för att sedan vintertid kunna titta på bilderna och få en härlig upplevelse i väntan på våren och växtsäsongen.

Omväxling roligast

Ann Larås har mängder med favoritträdgårdar, både i Sverige och utomlands - allt från mäktiga kändisträdgårdar till små privata krypin i Provence. Hon tycker att det är roligast att växla mellan stora parker och privatpersoners öppna trädgårdar.

- Ibland vill man se vad en privatperson kan göra i sin egen trädgård och inspireras av det, ibland känns det bättre att strosa runt bland stora träd och ha picknick tillsammans med sina vänner i en vacker stadspark. Allt som är vackert, och där människor har ansträngt sig för att hålla det vackert, trivs man i, säger hon.

Blir lycklig

Och trädgårdsinspirerande resor är inte bara för dem med en egen täppa.

- Skönhet mår de flesta bra av även om de inte har egna trädgårdar, kolonilotter eller balkonger. Personligen blir jag lycklig när jag kommer till en vacker trädgård där hus, växter och landskap bildar en vacker enhet.

8 besöksträdgårdar från norr till söder

1. Många kanske tror att det inte går att anlägga en vacker trädgård i odlingszon sju eller åtta, men den tesen motbevisar Marie Leandersson som driver Lapponica i Malmberget i Lappland. Många soltimmar under sommarhalvåret gör det möjligt att odla vinstockar och prunkande riddarsporrar.

2. I gröna Dalarna finns mängder av vackra trädgårdar, en av dem är Hildasholm gård och trädgård i Leksand. Sagolikt vacker med både formklippta buskar med en stor samling figurer och en naturpark.

3. Wij trädgårdar i Ockelbo satte orten på kartan långt innan den fick en egen prins. Startades av Lars Krantz, som byggde upp Rosendal i Stockholm, och har valts till Sveriges vackraste trädgård. Missa inte trädgårdskonstnären Ulf Nordfjells Skogens trädgård!

4. Vid Bastedalens herrgård i Hammar finns Kinaparken, en kinesisk trädgård med dammar, paviljonger och fantastiska växter. Exempelvis finns här trädet katsura, även kallat kakträdet på grund av sin pepparkaksdoft! Under sommaren 2013 firar parken sitt 50-årsjubileum med olika arrangemang.

5. Botaniska trädgården i Visby, eller Botan som öborna säger, ligger alldeles vid vattnet och ringmuren. Här på Rosornas ö blommar rosorna långt in på senhösten.

6. Norrvikens trädgårdar, även den vald till Sveriges vackraste trädgård, har ett magiskt läge mitt i bokskogen i Båstad. Här finns en barockträdgård, en japansk trädgård, en renässansträdgård och mycket annat.

7. Sofiero slott och trädgård i Helsingborg var från början en bröllopsgåva till Gustav Adolf och hans Margareta år 1905, och paret utformade vad som 2010 skulle bli utnämnt till Sveriges vackraste park. Kungens intresse för rhododendron skapade denna oas med över 10 000 rhododendronplantor.

8. I skånska Henset, på Linderödsåsens sydsluttning, ligger Lavendelgården. Från början var parken en bondgård. I dag är det en 20 000 kvadratmeter stor trädgård och park, inspirerad av engelska trädgårdar. Rhododendron, tulpanträd, trumpetträd, vit bergvallmo och en mängd andra växter samlas här, tillsammans med en labyrint av lavendel.

FAKTA

Fler kända trädgårdar

+ Sollidens slottspark, Öland: Kungafamiljens sommarhus är inte bara för rojalisten, det är också en vacker park anlagd av drottning Victoria kring förra sekelskiftet.

+ Rosendals slottsträdgård, Stockholm: Fruktträdgård från 1860-talet, perennrabatter, vingård, blomsterfält och kafé är något av vad som erbjuds här. Väl i Stockholm, passa på att besöka Bergianska trädgården med över 9 000 växtarter.

+ Uppsala linneanska trädgårdar: Här finns den äldsta botaniska trädgården i landet, rekonstruerad efter Carl von Linnés ursprungliga plan från 1745, och en barockträdgård donerad av Gustav III. Kulturminnesmärkt. (TT Spektra)

Ann Larås europeiska favoriter

+ Storbritannien: Hidcote Manor Garden, Sissinghurst Castle Garden, Great Dixter, Eden Project, Lost Gardens of Heligan och Hatfield House.

+ Italien: Villa Gamberaia, Villa del Balbianello, Ninfa botaniska trädgård, La Mortella och Villa Borghese.

+ Frankrike: Parc & Château de Bagatelle, Jardin du Luxembourg, Château et jardins de Villandry, Versailles (framförallt den engelska parkdelen), Serre de la Madone à Menton. Plus privata trädgårdar i Provence, en del av dem öppna för besök vissa dagar. (TT Spektra)

Lär dig mer!

+ Trädgårdstoppen: Tv-program i TV 8 där en jury besöker Sveriges främsta privatträdgårdar och korar en vinnare.

+ Gardens.se: Sajt som listar besöks- och visningsträdgårdar i hela Sverige.

+ Tradgardsriket.se: Guide till svenska trädgårdar. Arrangerar tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård evenemanget Tusen trädgårdar, en dag då mängder med svenska oaser håller öppet hus för nyfikna. Nästa gång den 29 juni 2014. Trädgårdsriket finns också som app och bok.

+ Riksförbundet Svensk Trädgård, www.tradgard.org. (TT Spektra)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.