Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill utreda om stridande med terrorgrupper ska bli olagligt. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fängelse föreslås för terrorresor

Den som reser till ett annat land i syfte att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna dömas till fängelse i högst två år. Det föreslår regeringens särskilde utredare.

I linje med en FN-resolution har regeringen snabbutrett hur resor som görs i syfte att utföra, planera eller delta i terroristhandlingar eller terroristträning ska kunna kriminaliseras. Förslagen för att förhindra och bekämpa terrorism har presenterats för justitieminister Morgan Johansson (S) i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringens utredare Lars Werkström föreslår att resor som svenskar gör i syfte att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna straffas med fängelse i upp till två år. Det ska också vara straffbelagt att finansiera terroristverksamhet.

Att regeringen vill att resor ska kunna ge fängelse har Morgan Johansson varit tydlig med.

– Det finns ingenting att skylla på för dessa människor. De kan inte i efterhand säga att de inte visste vad det handlade om. De åker med öppna ögon, sade han vid dagens presskonferens.

300 personer har rest från Sverige till Irak och Syrien för att strida med IS. 40 av dem har dödats. 80 har återkommit till Sverige, enligt de senaste siffrorna.

Utredaren ska i ett nästa steg även bedöma om själva stridandet i en väpnad konflikt med terroristorganisationer behöver kriminaliseras, skriver Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman (S) på DN Debatt.

"Det är fullständigt oacceptabelt att svenska medborgare reser till IS, finansierar organisationen eller strider för organisationen."

I augusti kommer regeringen att presentera en samlad strategi mot terrorism. Skärpt lagstiftning och kriminalisering av stridandet med terrorgrupper är en del av denna, men ministrarna betonar att det måste kombineras med förebyggande insatser mot radikalisering och rekrytering.

Fakta: Förslagen för att bekämpa terrorism

Resor som görs i syfte att utföra, planera eller delta i terroristhandlingar och terrorismträning blir straffbart. Brottet är fullbordat när resan påbörjats, vilket innebär att resenären inte behöver ha lämnat landet eller hemorten. Straffet är fängelse i högst två år.

En ny straffbestämmelse om finansiering av terrorism föreslås. Det ska inte längre krävas att pengarna är avsedda för särskilt allvarlig brottslighet, utan det räcker att de går till en organisation som är terrorlistad. Straffet föreslås vara fängelse i högst två år.
Säkerhetspolisen (Säpo) får utökade möjligheter till hemliga tvångsmedel, det vill säga hemlig avlyssning och övervakning av elektronisk kommunikation och hemlig kameraövervakning.

I den så kallade rekryteringslagen kan den som utbildar för terrorhandlingar straffbeläggas. Nu blir det även brottsligt att få sådan utbildning.
Förslagen skickas nu på remiss innan regeringen presenterar ett lagförslag. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2016.

På regeringens uppdrag utreds nu även hur själva stridandet för en terrororganisation ska kriminaliseras. Utredningen ska vara klar i juni nästa år.

Källa: SOU: 2015:63

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.